Annons

Fler misstänkta i Falcon Funds-härvan

Antalet misstänkta växer i Falcon Funds-härvan. Nu innehåller åklagarens lista 19 namn, kan Di avslöja, i en utredning som redan är av mastodontformat.

Bild:TT

Utredningen i spåren efter pensionsskandalen i Falcon Funds fortsätter, men åklagaren har ännu inte hela omfattningen klar för sig.

”Det är ett enormt material, och vi är fortfarande i en insamlingsfas. Det är enormt mycket information, vi får hela tiden en bättre bild av det som har skett”, säger kammaråklagare Arne Fors till Dagens industri.

I våras kunde Di avslöja att tio personer misstänkts för brott, nu har listan utökats med ytterligare nio namn.

”Det är 19 misstänkta nu”, säger Arne Fors.

I början av oktober greps och anhölls tre personer, men satt bara frihetsberövade under ett par dygn.

”De greps en tisdag och släpptes på en torsdag”, säger Arne Fors, som också berättar att de fortfarande är misstänkta.

De tre männen var dock inte någon av de huvudmisstänkta, där framför allt den nu Londonbaserade Emil Ingmanson – som bytt namn två gånger – pekats ut som ett toppnamn.

Ekobrottsmyndigheten, EBM, har fortfarande inte lyckats säkra en krona av de misstänkt försnillade fondmedlen, som försvunnit till minst tio länder.

”Vi har skickat i väg över 20 förfrågningar, men naturligtvis vet de misstänkta att det pågår en brottsutredning, och de vidtar väl åtgärder med anledning av det”, säger Arne Fors.

Även om utredningen tar lång tid, är det långt kvar till preskriptionstiden av de misstänkta brotten löper ut.

”Det är grova brott, alltihop, som det ser ut just nu”, säger Arne Fors.

Därmed är preskriptionstiden tio år.

Efter ett drygt års nystande i härvan har nu utredningsmaterialet vuxit till enorma proportioner.

Datamängden åklagaren och hans utredningsgrupp har att gå igenom är nu uppe i 19 gigabyte, och då är man inte i närheten av att vara färdiga.

Bland annat inväntar EBM resultatet av den utredningen som revisionsjätten KPMG gör på uppdrag av Maltas finansinspektion, där de kvarvarande smulorna av Falcon Funds tillgångar ska avyttras och återföras till Pensionsmyndigheten.


Innehåll från EKNAnnons

Analytiker: ”Här finns ett guldläge för svenska leverantörer”

André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika – bland annat Peru.
André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika – bland annat Peru.

Länder i den så kallade Stillahavsalliansen spelar en nyckelroll i den pågående gröna omställningen. Där finns även goda möjligheter för svenska exportbolag att ta ett kliv framåt.

Så kan du få hjälp att bankfinansiera din internationella satsning 

Det menar André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden. Han pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika och de branscher som har särskilt mycket att hämta.

Hur tror du att svensk export till Latinamerika kommer att utvecklas de kommande åren?

– Just nu är den globala konjunkturen vad den är. Vi har sett en årslång nedgång i tillväxten och det påverkar alla regioner världen över. Trots det finns potential för Latinamerika att utvecklas starkt de kommande åren och bli en spännande partner för svensk export.

Vad beror det på?

– De latinamerikanska ekonomierna är i mångt och mycket beroende av råvarupriser. Nu kan man vänta sig att råvarupriserna är fortsatt höga ett par år framåt och det är positivt. Marknaderna här kan också få ett lyft av trenden mot ökad regionalisering, i och med att de nu kan locka företag från USA som tidigare har haft produktion i exempelvis Kina.

Vilka marknader kan vara intressanta om man vill börja exportera till Latinamerika?

– I dag mottar Brasilien en tredjedel av den svenska exporten till Latinamerika, men jag tycker att man kan ta avstamp i den så kallade Stillahavsalliansen som består av Mexiko, Peru, Colombia och Chile. Likt Sverige är de mindre ekonomier i en global värld. De är därför handelsfrämjande och relativt öppna ekonomier.

Finns det någon bubblare med hög potential bland marknaderna i regionen?

– Ecuador är den marknad i regionen som har har vuxit mest för EKN i procentuella termer de senaste åren. Svenska företag exporterar bland annat kartong och papper till deras livsmedelsindustri som blir förpackningar till bananer, blommor, skaldjur och så vidare. Ecuador har egentligen ett svagt makroekonomiskt ramverk och en affärsmiljö med förbättringspotential, men de affärer som EKN stöttar fungerar mycket bra. Troligtvis är det kopplat till att de svenska bolagens kunder exporterar produkterna vidare till omvärlden och därför är oberoende av den svagare inhemska marknaden.

För vilka svenska branscher kan Latinamerika vara särskilt intressant?

– Bolag inom gruvindustrin och deras underleverantörer har mycket att hämta här. Latinamerika har nämligen mycket stora reserver av nyckelråvaror kopplade till den pågående gröna omställningen – Chile och Peru sitter exempelvis på 60 procent av jordens kopparreserver. I detta finns ett guldläge för svenska leverantörer till gruvsektorn som har expertis inom hållbar gruvteknik. De kan bidra till att driva omställningen på sätt som är hållbara för både klimatet och för dem som berörs av gruvverksamheten på plats.

De senaste åren har vi sett gott om svajande valutakurser. Kan det komma att påverka den svenska exporten till Latinamerika?

– Ja, i alla fall indirekt. Dollarn har stärkts ordentligt sedan början av 2020 och den brasilianska realen har till exempel försvagats med 30 procent mot den. Eftersom utländska affärer regelmässigt görs i dollar eller euro – och mycket görs på avbetalning – har utvecklingen varit väldigt kostsam för lokala importörer. Framåt tror jag att allt fler köpare kommer att efterfråga finansiering i lokal valuta för att undvika en liknande situation. Det är något som EKN kan hjälpa exportörer med att erbjuda, vilket kan göra det än mer attraktivt att välja svenska leverantörer.

Finansiera nästa steg på din tillväxtresa med EKN:s garantier

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera