1515
Annons

Fler kvinnor inom gruvnäringen – men fortfarande långt ifrån jämställt

Fler och fler kvinnor tar plats inom gruvnäringen – men trots det är en jämställd bransch inte i närheten. 

”Det är svårt att räta ut den skeva könsfördelningen för det finns knappt några kvinnor att rekrytera”, säger Emma Härdmark på organisationen Women in mining. 

Emma Härdmark från organisationen Women in mining.
Emma Härdmark från organisationen Women in mining.

Antalet kvinnliga arbetare i den svenska gruvnäringen ökar, enligt en rapport från Sveriges geologiska undersökning, SGU.

År 2000 fanns det motsvarande 6 procent kvinnliga arbetare i gruvnäringen. Den siffran låg stadigt fram till 2006 då antalet sakta men säkert började öka. 2018 motsvarade de kvinnliga arbetarna i gruvnäringen 17 procent. 

Antalet kvinnliga tjänstemän inom branschen ökar också stadigt. Från 2008 till 2018 har det gått från 25 till 30 procent kvinnor. 

”Det beror bland annat på att man tar in ingenjörer från andra länder som kommer och jobbar i Sverige, som är en bidragande faktor”, säger Emma Härdmark, talesperson för organisationen Women in mining Sweden. 

Dock skiljer sig antalet kvinnor åt inom branschen beroende på vilka yrkeskategorier som jämförs. Av ”klassiska gruvarbetare” som är nere och kör en truck under jord, finns det så gott som inga kvinnor alls längre, enligt Emma Härdmark. 

”Fram till 1970-talet så fick kvinnor inte jobba under jord – mer nytt än så är det inte. Så det är inte så konstigt att statistiken släpar efter gällande könsfördelningen inom gruvnäringen”, säger Emma Härdmark.

Trots att branschen blir mer jämställd, är utvecklingen relativt svag. Redan under universitetsprogrammet med inriktning till den klassiska gruvingenjörsutbildningen är det så gott som endast män som söker. 

”Redan där blir det en väldigt skev könsfördelning. När bolagen ska rekrytera så finns det inte kvinnor att rekrytera, för att det utbildas knappt några kvinnor inom vissa inriktningar. Så det är svårt att räta ut den skeva könsfördelningen när det inte finns tillräckligt med kvinnor att rekrytera.”

Den ojämställda branschen ställer till det av flera anledningar. En ökad mångfald i arbetsgrupper leder till högre produktivitet, ger fler perspektiv, samt att det är lättare att förstå de olika intressenternas intressen. 

”Forskning visar jättetydligt att kvinnor har ett högre säkerhetstänk, som är en av de viktigaste frågorna inom gruvindustrin eftersom det kan vara en riskfylld arbetsmiljö. I skadestatistiken i gruvor ser man att män har sönder mer, både fordon och annat, än kvinnor, som inte chansar i lika stor grad”, säger Emma Härdmark. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?