1515
Annons

Fler gripna vid nya kravaller i Nederländerna

Nederländerna har återigen skakats av oroligheter. I protest mot utökade covidrestriktioner har personer kastat sten, tänt eldar, och avfyrat fyrverkerier under natten.

Ytterligare ett 30-tal personer har gripits och fem poliser skadats.

Foto:Peter Dejong

Gripandena skedde i tre olika provinser. Polisen har använt vattenkanoner, hundar och hästar för att stoppa ungdomar som tände eldar och kastade fyrverkerier mot polisen, i de värsta oroligheterna sedan januari.

Några av nattens värsta sammandrabbningar skedde i Haag. Fem poliser skadades, varav en allvarligt, enligt ett uttalande från polisen. Sju personer greps, en av dem för att ha kastat en sten genom vindrutan på en ambulans.

I Limburg har 13 personer gripits, och i staden Urk åtta.

I fredags bröt kravaller ut i Rotterdam och minst tre personer skadades när polisen öppnade eld. De vårdas på sjukhus och deras skador är allvarliga, meddelar myndigheterna enligt Reuters.

Runt 50 personer greps efter fredagens Rotterdamkravaller, ungefär hälften av dem är minderåriga, enligt polisen. Stadens borgmästare Ahmed Aboutaleb har beskrivit kravallerna som en ”våldsorgie”.

”Polisen kände sig tvungna att dra sina vapen i självförsvar”, sade han enligt AFP tidigt på lördagsmorgonen.

Tidigare på dagen samlades tusentals demonstranter i Amsterdam och Breda för att fredligt protestera mot den nederländska regeringens planer på att begränsa ovaccinerades tillträde till exempelvis restauranger.

Nederländerna har registrerat nya dygnsrekord i antalet nya covidfall de senaste dagarna. Sedan förra lördagen råder utökade restriktioner som berör restauranger, butiker och sportevenemang – men gnistan till helgens kravaller var regeringens avisering av en ny lag som gör att personer som varken är vaccinerade eller haft covid kan nekas tillträde till barer och restauranger.

Stora protester med tiotusentals demonstranter hölls också i Österrike på lördagen. Även i bland annat Schweiz, Danmark, Kroatien, Italien, Nordirland och Australien hölls stora demonstrationer mot covidrestriktioner.

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera