Fler ger tomten tummen ned – här är julklapparna som säljs vidare direkt

Andelen oönskade presenter är högre i år. Kläder, leksaker och inredningsdetaljer är så opopulära att de ibland säljs vidare direkt.

”Glädjande att allt fler väljer att sälja vidare sina oönskade julklappar”, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera.

Foto:Kallestad, Gorm

I år har det redan sålts 24 procent fler oönskade presenter på Tradera jämfört med samma period ifjol. Längst upp bland kategorierna som ingen vill ha i julklapp återfinns kläder och skor, väskor samt leksaker. Även smycken, hushållsartiklar och inredningsdetaljer var svenskarna i högre grad angelägna om att bli av med omedelbart.

”Dagarna efter julafton är det lätt att lockas av mellandagsrean för att fynda nya kläder och teknikprodukter. Men andrahandsmarknaden är ett utmärkt tillfälle att både vara snäll mot både planet och plånbok och bidra till hållbar konsumtion. Dessutom är mycket av det som säljs vidare efter jul fortfarande i nyskick”, säger Sofia Hagelin på Tradera.

Tradera uppger även att stormköket, som utsågs till årets julklapp av HUI, lyste med sin frånvaro på topplistorna. 

Inför årets jul handel hade Tradera genomfört en Novusundersökning om konsumtionsvanorna i landet. Där framkom det att nästan hälften av alla svenskar, 47 procent, brukar få julklappar de egentligen inte behöver.

”Det är märkligt att vi fortsätter att köpa på oss alla dessa nyproducerade julklappar när vi uppenbarligen redan har mer än vi behöver. Samtidigt är det glädjande att allt fler väljer att sälja vidare sina oönskade julklappar. Jag tror att många börjar inse nykonsumtionens klimatpåverkan. Ökningen vi ser är ett bra steg mot en helt nödvändig omställning till cirkulär konsumtion”, säger Sofia Hagelin.

Främst är det de yngre som får presenter de inte önskar sig. Hela 65 procent i ålderspannet 18 till 29 uppger att de får julklappar de inte behöver. 

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MindflowerAnnons

Tio gånger snabbare time-to-market – med Mindflower

Aldrig har världen rört sig så snabbt och kraven på snabbrörlighet varit större. För att överleva behöver traditionella bolag skapa nya, innovativa strukturer och arbetssätt.

– För verklig konkurrenskraft och ökat kundvärde krävs perfekt anpassade digitala lösningar som attraherar och sticker ut, menar Jasper Sundh, vd för Mindflower.

Med ökad digitalisering skapas ofta komplexa strukturer. Dessa strukturer är ofta både långsamma och kostsamma att underhålla. För att kunna agera snabbt och skapa verklig konkurrenskraft krävs därför nya, kreativa angreppssätt.

De stora techbolagen har hittat sätt att skapa nya lösningar utan att bli trögrörliga. Enligt en rapport från McKinsey grundar sig detta i att de alla är plattformsbaserade. Det innebär att de organiserar sig kring ett antal väl valda teknikplattformar som gör det möjligt att ta sig från idé till färdig lösning extremt snabbt.

Implementerar techbolagens framgångsprinciper

Mindflowers ambition är att hjälpa traditionella bolag att lära av techbolagen och anamma delar av deras framgångsprinciper. Mindflowers process inleds med en skiss av nuläget och ett kommande idealscenario. På ett metodiskt och strukturerat sätt hjälper företaget sedan bolagen att nå en förenklad plattformsstruktur för maximal hastighet och agilitet. 

– Vi jobbar smart och kapitaliserar på det som skapar värde och tar in nya moderna teknikplattformar där det är relevant. Vi integrerar alla delar i IT-landskapet på ett kostnadseffektivt, snabbt och agilt sätt.

Tio gånger snabbare

Ett alternativ som markant snabbar upp time-to-market är att introducera en low-code plattform i IT-landskapet. Mindflower är auktoriserad partner till Nordens första low-code plattform Flowfactory.

– Med Flowfactory levererar vi lösningar till kund upp till 10 gånger snabbare, till en tiondel av kostnaden. Ett lätt sätt att komma igång och skapa snabb affärsnytta är att integrera Flowfactory med befintliga standardsystem. Plattformen fungerar då som ett agilt lager på toppen, för nya lösningar och anpassade digitala stöd.

Ett viktigt hållbarhetsperspektiv

Det finns även ett viktigt hållbarhetsperspektiv i digitaliseringen som många företag missar. Här saknas ofta kunskap om hur detta ska kopplas på ett relevant sätt. Genom att effektivisera och optimera tid och resurser kan digitala initiativ skapa både hållbara människor, organisationer och samhällen.

– Relativt få organisationer kopplar tydligt sina IT-initiativ till sina hållbarhetsmål. På Mindflower går vi in från start och hjälper organisationer att visualisera hållbarhetsperspektivet i IT-projekten. Utifrån det kan vi sedan optimera insatserna så att de skapar maximal hållbarhetseffekt – både på kort och lång sikt, avslutar Jasper.

FAKTA OM MINDFLOWER

Mindflower är ett modernt IT-konsultföretag som bryter ny mark inom IT och utmanar det traditionella. Bolaget består av ett team med skickliga specialister och erfarna strateger som alla har en stark idé om att göra verklig skillnad i organisation och individ. Med hjälp av moderna tekniker och nya, kreativa arbetssätt hjälper Mindflower sina kunder att skapa hållbar digitalisering.

Läs mer om Mindflowers lösningar här 

Mer från Mindflower

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mindflower och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?