Fler företag kan åka dit för brott mot rea-regler

Konsumentverket har tidigare straffat flera företag som brutit mot reglerna om reor. Under året har en särskild arbetsgrupp granskat kampanjer som pågått under lång tid. 

”Den granskningen kommer att resultera i tillsynsärenden innan året är slut”, säger juristen David Ånesjö.

Foto:Audun Braastad/TT

Det är sannolikt många konsumenter som har blivit lurade de senaste dagarna. Problemet med bluffreor har flera gånger visat sig vara utbrett. Till exempel har jämförelsesajten Prisjakt visat att var femte produkt gick upp i pris inför Black week 2019, för att sedan rabatteras.

Ett annat lagbrott som förekommer är reor som pågår länge. Enligt marknadsföringslagen ska reor vara begränsade i tid, och priserna vara väsentligt lägre än de ordinarie. Jollyroom och Hemtex är två företag som tidigare blivit påkomna med att bryta mot det här.

Förra året inrättade Konsumentverket en särskilt grupp med uppdrag att granska prismarknadsföring, något som Di har berättat om tidigare. Juristerna har under 2020 fokuserat på just utdragna reor. 

”Den granskningen kommer att resultera i tillsynsärenden innan året är slut, men jag kan inte säga i nuläget vilka företag det rör sig om”, säger David Ånesjö, jurist på Konsumentverket.

Parallellt undersöker man nu Black Friday.

”Vi håller på med stickprovskontroller, där det är möjligt att det leder till nya ärenden”, säger David Ånesjö

Konsumentverket har tagit skärmdumpar och tittat på jämförelsesajter för att se prishistorik, för att nu kunna jämföra hur företagen marknadsför produkterna. 

Hur stort är det här problemet?
”Förhoppningen är att vår granskning nu ska leda till att vi får en egen bild av det, men det man kan se från prisjämförelsesajterna är att det är ett stort problem.”

Det är fyra jurister som jobbar med frågan, samtidigt som reorna omsätter miljardbelopp för mängder av företag.

Är det inte mycket som slinker genom nätet?
”Vi kan inte finnas överallt. Men gruppen är ett resultat av att vi har börjat fokusera på det här allt mer. Det handlar inte bara om tillsyn, man måste angripa problemet på andra sätt. Vi vill att branschen ska städa upp sig själv.”

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?