Annons

Fler flyg ställs in – ingen lösning på strejken i sikte

SAS ställer in ytterligare avgångar under torsdag eftermiddag. SAS och piloterna förhandlar i Oslo med medlare i rummet. Men parterna står långt ifrån varandra.

”Vi är inte nära en lösning”, säger riksmäklaren.

Samtalen fortsätter dock – hela natten om det behövs.

Obs: Piloten på bilden har ingenting med händelsen att göra.
Obs: Piloten på bilden har ingenting med händelsen att göra.Foto:Jens Dresling/TT

Knutarna i den infekterade pilotstrejken verkar sitta hårt. Parterna har för första gången sedan strejken bröt ut den 26 april träffats igen i Norge. Men resultat har än så länge uteblivit.

”Det återstår mycket och vi är inte nära en lösning. Det rör på sig mellan parterna, men avståndet är fortfarande betydligt”, säger riksmäklaren Mats Wilhelm Ruland, som håller i förhandlingarna, till den samlade pressen enligt norska VG.

Vid klockan 21 på kvällen meddelar han att förhandlingarna fortsätter så länge det är finns en anda av konstruktivitet.

”Också över natten. Om det inte är betydelsefullt så avslutar vi”, säger Ruland.

De 1.400 piloterna i Sverige, Danmark och Norge har samma arbetsgivare och förhandlingsorganisation.

Pilotfacket svarar kort med kommentaren ”inget nytt” på TT:s fråga om hur förhandlingarna fortlöper, och inte heller SAS har någonting nytt att berätta.

Under onsdagskvällen meddelar SAS att bolaget ställer in ytterligare avgångar under torsdag eftermiddag. Totalt under torsdagen den 2 maj beräknas ca 54.000 passagerare drabbas när 709 avgångar ställs in i hela Skandinavien. Hittills har mer än 320.000 resenärer drabbats av strejken.

”Strejken är inne på sin sjätte dag, och nu samlas förhandlingarna till Oslo för effektivitetens skull, men det sker separata förhandlingar för kollektivavtal för respektive land”, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Hon kan inte säga något mer om vad förhandlingarna kommer att avse, eller om SAS är beredd att ge avkall på några av de principer som tidigare legat fast.

”Jag kan inte kommentera kraven”, säger Freja Annamatz.

Jan Sjölin från Medlingsinstitutet, som medlat mellan SAS och de svenska piloterna, berättar att han just nu inte gör något alls, annat än att stå i kontakt med den norske riksmäklaren.

”Vi väntar på signaler från Oslo”, säger Jan Sjölin.

Från och med onsdagen ska drygt 900 kabinanställda och 70 lastare gradvis permitteras i den norska verksamheten. Bakgrunden är att SAS inte längre kan sysselsätta personalen.

I Sverige permitteras inte övrig personal som drabbas av strejken. Här omdisponeras i stället sysslolös personal till andra arbetsuppgifter. Det kan exempelvis betyda att kabinpersonal får arbeta på en flygplats tillfälligt.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?