Annons

Fler flög med SAS - men intäkterna sjönk

Totalt reste 2,8 miljoner resenärer med flygbolaget SAS i oktober, en ökning med 4 procent jämfört med oktober 2015. Samtidigt minskade den preliminära intäkten per passagerarkilometer med 12 procent. Det visar SAS trafiksiffror för oktober.

SAS-plan på Arlanda.
SAS-plan på Arlanda.Bild:Johan Nilsson/TT

Samtidigt som fler valde att resa med SAS i oktober steg även kabinfaktorn, det vill säga antalet passagerare i förhållande till antalet tillgängliga stolar, med 1,6 procentenheter till 79,7 procent vilket enligt SAS är den högsta oktobersiffran någonsin.

Den valutajusterade yielden, det vill säga intäkten per passagerarkilometer, backade dock med 12 procent jämfört med oktober 2015 medan den valutajusterade Pask-nivån, passagerarintäkter i relation till erbjudna stolskilometer, backade med 10 procent. Dessa siffror är dock preliminära.

”Det är glädjande att så många resenärer väljer att resa med SAS och i oktober hade vi fler passagerare än någonsin tidigare för en oktobermånad. Vi har nyligen startat vårt vinterprogram med ökat fokus på populära destinationer inom Skandinavien och övriga världen. Utvecklingen i oktober visar dock att yieldpressen fortsätter. Vi måste därför fortsätta att effektivisera verksamheten”, säger Rickard Gustafson, vd för SAS, i ett pressmeddelande.

Spara till en resa: Jämför räntor här (extern tjänst)

SAS totala trafik ökade med 13 procent under månaden där de interkontinentala linjerna visade upp den största tillväxten med 34 procent. För SAS inrikeslinjer landade tillväxten på nästan 3 procent.

Marknaden reagera med en axelryckning och en timme efter att siffrorna publicerats hade SAS-aktien backat med 0,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?