Annons

Fler avvisningar efter skärpt gränskontroll

Att plocka fram id-kortet hör resan till för resenärer mellan Danmark och Sverige.
Gränspolisen ser också tydliga effekter av höstens skärpta inre gränskontroller: Dubbelt så många avvisningar, gömda ensamkommande hittas och fler beslag.

"Veckan före nyår hade vi en toppnotering med 309 nekade inresor i region Syd, det högsta antalet någonsin", säger Michael Mattsson, chef för gränspolisen i regionen, till TT.

När tågen stannar i Hyllie, den första stationen i Malmö, har passkontrollanter sex minuter på sig att kontrollera passagerarna som kommit från Danmark. Vissa får direkt vända tillbaka till grannlandet på andra sidan Öresundsbron.

"Vid många tillfällen har vi folk som försökt ta sig in flera gånger."

Mitt i vecka 37 - mitten av september - skärptes de inre gränskontrollerna och en jämförelse av fyraveckorsperioden före och efter visar på en tydlig effekt.

"Vi började i oktober att märka en markant förändring av kontrollfrekvensen, och samtidigt hittades många människor som försökte ta sig in till Sverige utan att söka asyl, men som av olika anledningar ville till landet. Men som då nekas inresa, och avvisas."

Här är några exempel på effekter av ökad kontrollfrekvens, när vecka 33-36 jämförs med 38-41:

Vid färjeläget i Helsingör ökade antalet direktavvisningar från 35 till 152.

Antalet direktavvisningar vid tågstationen i Hyllie steg från 105 till 295, och vid brofästet Lernacken blev det nästan lika många direktavvisningar: 293 i stället för 163 under fyraveckorsperioden före den skärpta gränskontrollen.

"Sedan i september ligger vi på mellan 130 och 200 i veckan, men de senaste veckorna har vi legat på mellan 200 och 300 i veckan i region Syd", säger Michael Mattsson.

Anledningarna till direktavvisningarna varierar, men generellt handlar det om utländska medborgare som inte uppfyller inresevillkoren till Sverige.

"Man saknar rätt handlingar, saknar visum, är spärrad i Schengen, uppfyller inte inresevillkoren och man söker inte asyl. Skälen kan variera stort", säger Michael Mattsson.

"Det kan till exempel vara en som sökt asyl i Danmark. Man har sitt uppehållskort i Danmark, men inte sitt hemlands pass."

Gränspolis och passkontrollanter kollar id-handlingarna och i slutänden är det en beslutsfattare som bestämmer om det blir ett avvisningsärende.

"Om det blir avvisning delges personen beslutet och sedan följer man vederbörande till tåget, färjan eller ser till att bilen vänder tillbaka."

Gömda på tågen, till exempel på toaletter, har polisen hittat flera ensamkommande unga under hösten och vintern. Vissa kommer helt ensamma, andra tillsammans med andra unga.

"Vi ser en hög frekvens unga ensamkommande som inte vill söka asyl. Om de är väldigt unga överlämnas de till socialtjänsten för vidare hantering, även om de inte söker asyl initialt", säger Michael Mattsson.

Hundrafyra passkontrollanter nyanställdes i september förra året och därmed arbetar runt 230 kontrollanter/poliser med kontrollerna — något som även resulterat i ärenden utanför regeringens uppdrag om skärpt gränskontroll.

"Vi hittar narkotika, vapen, rattfyllor, olagliga körningar, efterlysta med mera. Sidoeffekter för att vi har gränskontroll."

Över en miljon personer/fordon i månaden har kontrollerats vid inre gränskontroller i Hyllie, Helsingborg, Lernacken och Trelleborg sedan kontrollerna skärptes. Men sällan blir det våldsamt eller oroligt, enligt gränspolischefen i region Syd.

"Med tanke på att det är så många vi kontrollerar är det ytterst sällan det händer något", säger Michael Mattsson.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EnergiEngagemangAnnons

Så kan företag säkra el till ett stabilt pris på lång sikt – och samtidigt bidra till ett mer hållbart samhälle

Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.
Priset på solcellsanläggningar har sjunkit kraftigt. Nu öppnas en möjlighet för företag att enkelt investera i solcellsparker.

Genom att investera i en solcellspark kan företag framtidssäkra sin el-leverans till ett stabilt pris, bidra till samhällets energiomställning och signalera till kunder att man aktivt arbetar för ökad hållbarhet.

– Företag har länge varit frikostiga med att sätta sitt namn på arenor och idrottslag. Här öppnar sig en ny möjlighet att kunna visa sitt miljöengagemang och hållbarhetstänk. Det har ett enormt marknadsföringsvärde som kan gynna företagets affärer, säger Jonas Helander, tf VD på solcellsföretaget EnergiEngagemang.

Utbyggnaden av solenergi i Sverige och framförallt i världen går fort. Det gör att priserna på solceller kraftigt har sjunkit samtidigt som forskning och utveckling har gett högre effekt.

IEA, Internationella Energimyndigheten, utnämnde nyligen solenergi som den nya kungen av den globala elmarknaden i sin senaste rapport, vilket är inte är förvånande då solceller har många fördelar jämfört med andra metoder att producera el. 

Den tar inte slut, till skillnad från kol, olja och naturgas. Solel har minimal miljöpåverkan efter uppbyggnadsfasen, driften är tyst, panelerna är diskreta och en färdig solcellsanläggning är näst intill underhållsfri, vilket håller driftskostnaderna nere.

Solceller - framtidens energilösning

Hittills har diskussioner om solpaneler oftast handlat om mindre anläggningar som villaägare eller företag monterar på sitt tak. Nu öppnas en möjlighet för företag att på ett enklare sätt helt eller som delägare investera i större solcellsparker.

– Att ett företag bygger en egen solcellspark visar att man är en del av någonting nytt och tar en aktiv del i energiomställningen. Det finns också konkreta fördelar som att solenergi är det snabbaste och billigaste kraftslaget när det kommer till att bygga ny energiproduktion. Solenergi är ett bra komplement till det svenska elsystemet som till stor del består av vind-, vatten-, och kärnkraft, säger Jonas Helander.

Elpriset i Sverige kan variera väldigt mycket och bestäms av tillgång och efterfrågan på en marknad med flera hundra aktörer. Denna osäkerhetsfaktor kan bli kostsam för företag.

Med en egen solcellspark blir priset betydligt mer stabilt. 

– Många är oroliga över att el-priset går upp och ner. Det är oförutsägbart och det blir svårt att planera sin verksamhet. Med en egen solcellspark säkrar man alltså upp en del av sin förbrukning till ett långsiktigt fastställt elpris eftersom man vet vad anläggningen kostar över tid, säger han och fortsätter:

– Genom ett upplägg med en solcellsentreprenör som oss tillsammans med ett elhandelsbolag, kan vi erbjuda ett långsiktigt stabilt elpris. Det kommer att gynna företagets verksamhet.

EnergiEngagemang har stor kunskap och erfarenhet av att bygga större solcellsparker. Bland annat har företaget byggt Sveriges största solcellspark längs E20 utanför Strängnäs. Den består av 41600 solpaneler och levererar el åt bostadsrättsföreningar inom HSB Södermanland.

– Det här upplägget är speciellt lämpligt till företag med många mindre filialer eller som har verksamhet där det helt enkelt inte lämpar sig att bygga solcellsanläggningar på befintligt tak. Det finns gott om lågproduktiv jordbruksmark som ligger i träda och som med fördel kan användas för att bygga en större solcellspark, säger han.

Stort PR-värde med solcellspark

För ett företag har en solcellspark ett stort marknadsföringsvärde som kan gynna affärerna.

– Bygger man en solcellspark längs en motorväg skapas ett visuellt intryck för förbipasserande. Det blir som en stor reklamskylt som visar att företaget är en del av energiomställningen till ett mer hållbart samhälle och att man jobbar för framtiden, säger Jonas Helander.

Även om en solcellsanläggning kräver en hög initial investeringskostnad räknar man med att få tillbaka kostnaden på betydligt kortare tid än solcellsparkens livslängd.

– Återbetalningstiden på en solcellspark är drygt 10 år, men parken är gångbar i minst 35 år. Det man bör tänka på är att om man inte gör något alls har man samma osäkra elkostnader kvar. Passivitet har ett pris även det. En solcellsanläggning kan skapa trygghet för ett företag, avslutar han.

Fakta EnergiEngagemang 

EnergiEngagemang har sina rötter i Sörmland men installerar solcellsanläggningar i hela Sverige. Sedan starten 2012 har de varit en av Sveriges ledande solcellsinstallatörer för lantbruk, industri, fastighetsbolag och BRFer. EnergiEngagemang är en Certifierad installatör av solel enligt krav från Energimyndigheten, är registrerade hos Elsäkerhetsverket och Di Gasell för andra året i rad.

Läs mer på www.energiengagemang.se

 

Mer från EnergiEngagemang

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EnergiEngagemang och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?