Annons

Fler avgångar ställs in i SAS-konflikten

SAS och piloterna har satt sig tillsammans i Oslo och påbörjat förhandlingar med medlare i rummet. Samtidigt ställer SAS in ytterligare 280 flyg fram till klockan 14 på torsdagen.

Nu träffas parterna i den infekterade pilotstrejken i Oslo för att försöka lösa upp knutarna.

Foto:Johan Nilsson/TT

Såvitt jag förstår har parterna påbörjat förhandlingar i Norge. Alltihop det här hänger ihop för Sverige, Danmark och Norge, arbetsgivaren är densamma för alla länderna, och piloternas förhandlingsorganisation också, säger Jan Sjölin från Medlingsinstitutet, som medlat mellan SAS SAS -3,54% Dagens utveckling och de svenska piloterna.

I Norge möts parterna hos medlaren, den så kallade riksmäklaren, under förmiddagen, uppger nyhetsbyrån NTB.

”Det är glädjande att parterna möts hos riksmedlaren i Norge. Strejken är inne på sin sjätte dag, och nu samlas förhandlingarna till Oslo för effektivitetens skull, men det sker separata förhandlingar för kollektivavtal för respektive land”, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Hon kan inte säga något mer om vad förhandlingarna kommer att avse, eller om SAS är beredd att ge avkall på några av de principer som tidigare legat fast.

”Jag kan inte kommentera kraven”, säger Freja Annamatz.

Jan Sjölin berättar att han och det svenska Medlingsinstitutet just nu inte gör något alls, annat än att stå i kontakt med den norske riksmäklaren.

”Vi väntar på signaler från Oslo”, säger Jan Sjölin.

Från och med i dag ska drygt 900 kabinanställda och 70 lastare gradvis permitteras i den norska verksamheten. Bakgrunden är att SAS inte längre kan sysselsätta personalen.

I Sverige permitteras inte övrig personal som drabbas av strejken. Här omdisponeras i stället sysslolös personal till andra arbetsuppgifter. Det kan exempelvis betyda att kabinpersonal får arbeta på en flygplats tillfälligt.

SAS meddelar att ytterligare 280 flyg ställs in under torsdagen fram till klockan 14. Det innebär att cirka 20 000 resenärer drabbas.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?