Fler åtal om mutbrott med hemtjänstpersonal - ”utsatt sektor”

En dement vårdtagare överlät sin fastighet värd 2,4 miljoner kronor till en hemtjänstanställd.

Det är ett av fyra mutbrottsåtal som avgjordes förra året – alla med hemtjänstpersonal inblandad.

”Vård och omsorg är en utsatt sektor”, säger Natali Engstam Phalén, generalsekreterare vid Institutet mot mutor.

Foto:Andrey Popov/Mostphotos

 

Institutet sammanställer årligen rättsfall med rubriceringen mutbrott och under 2019 föll 28 domar, varav 16 i tingsrätten och 12 i hovrätten.

I majoriteten av fallen handlar det om en person inom privat sektor och en inom offentlig sektor, där den senare oftast är den som tar emot mutan.

”Vi är relativt förskonade med korruption och mutor i Sverige. Därmed inte sagt att vi saknar korruption och statistiken återspeglar ett okänt isberg”, säger generalsekreterare Natali Engstam Phalén.

Mörkertalet består delvis i juridiska svårigheter, som att bevisa när någon räckt över en sedelbunt kontanter till en annan utan att pengarna går att spåra via transaktioner eller dataloggar. Gränsen för vad som är vänskapsproblematik och muta är inte heller helt glasklar och var tredje person som åtalades för mutbrott förra året gick fri.

En bransch som länge varit överrepresenterad i mutbrottsstatistiken är byggbranschen. En förklaring är att det ofta förekommer kontrakt i mångmiljonklassen mellan just privata och offentliga aktörer.

”Du kan också ha en gåvorepresentation som inte är helt sund”, säger Natali Engstam Phalén.

Förra året föll fem domar om mutbrott inom byggsektorn, där en handlade om en arbetsledare vid ett byggföretag som fick en bil för 419.000 kronor samt en USA-resa för 42.000 kronor i pensionspresent av ett leverantörsföretag. Både arbetsledaren och leverantörsföretagets vd fälldes mot sina nekanden.

En annan bransch drabbad av korruption som inte är lika uppmärksammad är vård och omsorg. Förra året åtalades fyra personer inom branschen, där tre fall berörde anställda inom hemtjänsten och det fjärde en hemtjänstanställds förälder. 

2018 föll en mutbrottsdom inom vård- och omsorgssektorn men 2017 föll sex domar, vilket speglar den nivå åtalen legat på de senaste åren, enligt Institutet mot mutor.

Varför korruption tar sig in i vårdbranschen beror delvis på de täta relationer som kan uppstå mellan vårdgivare och brukare, säger Natali Engstam Phalén.

”Den historiebeskrivning man ofta ser i de här rättsfallen är att det uppstått en blandad relation mellan profession och vänskap, där det blir oklart vad som gäller och vad man får och inte får ta emot.”

I ett av fallen från 2019 fälldes ett vårdbiträde för att ha tagit emot flera gåvor från en dement person som upplevde att de hade ett kärleksförhållande.

Brukaren betalade av vårdbiträdets inkassoskulder för 51.000 kronor, gav biljetter till en utlandsresa till vårdbiträdet och dennes barn för 30.000 kronor samt överlät sin fastighet värd 2,4 miljoner kronor till denne.

Attunda tingsrätt bedömde att samtliga gåvor var otillbörliga – oavsett om vårdbiträdet haft uppfattningen att gåvorna var berättigade.

”Som arbetsgivare är det väldigt viktigt att man är tydlig med vilka regler som gäller och att det här är en fråga man prioriterar i sitt utbildningsmaterial. Vård och omsorg är en utsatt sektor”, säger Natali Engstam Phalén.

I början av 2018 ingick Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Arbetsgivarföreningen KFO och Vårdföretagarna en överenskommelse för att motverka mutor och korruption i verksamheter inom vård, omsorg och personlig assistans. Detta verkar dock inte ha gett önskad effekt.

”Det tycks finnas ett fortsatt behov av att öka förståelsen hos anställda att de har en särskilt integritetsskyddad roll där man ska hålla en strikt professionell kontakt”, säger Natali Engstam Phalén.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?