1515
Annons

Fler arbetsdagar väntar i år

En extra lång februari och 6 juni på en lördag. Det är inget arbetstagarvänligt första halvår i år.

Men kolla vad ditt eventuella kollektivavtal säger om nationaldagen – de flesta ger kompensation.

Foto:lev dolgachov

Julhelgerna är nästan slut och nu tar oxveckorna vid. Nästa normala helgledighet väntar först vid påsk, i mitten av april i år. Och med skottdagen den 29 februari blir vårterminen extra lång.

Och som om det inte vore nog: normalt lediga dagen 6 juni infaller i år på en lördag. När nationaldagen blev röd dag 2005 slopades annandag pingst som ledig dag – en helgdag som alltid låg på en måndag. Det innebär en förlust av antalet helgdagar de år då 6 juni landar på en lördag eller söndag, något som fack och arbetsgivare i de flesta fall har valt att reglera på olika sätt.

Men lösningarna ser olika ut. I de flesta fall utgår en annan ledig dag i kompensation. Vissa har fått några timmars påslag i sin timbank, andra kollektivavtalande parter har lagt kompensationen på lönen. Ytterligare en variant är klämdagsledigt de gånger nationaldagen hamnar på en tisdag eller torsdag. Ett tips är helt enkelt att kolla upp vad som gäller på den egna arbetsplatsen.

I övrigt blir kommande jul och nyår återigen relativt bra helger för de anställda, bara annandag jul infaller på en lördag, dock inte lika bra som de nyss avslutade helgerna där samtliga röda dagar låg på normala vardagar.

För dem som behöver och har möjlighet kommer sportlovsveckan som ett andningshål under vintern, med början den 10 februari i vissa delar av södra Sverige, en period som avslutas den 8 mars i norr.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?