1515
Annons

Fler anmäler bluffannonser

De senaste två veckorna har polisen fått in fler anmälningar om bluffannonser.
"De verkar passa på när folk är ute efter att köpa klappar", säger polisen.

Bild:TT

Hittat den där perfekta julklappen i en annons på nätet - och till ett bra pris också? Har den ännu inte kommit? Sedan ett par veckor har tydligt fler anmälningar mot falska annonser gjorts enligt polisen. Anmälarna har hittat ett bra erbjudande om en populär vara till ett mycket bra pris, betalat i förväg men utan att paketet dykt upp. Ofta handlar det om mobiltelefoner, spelkonsoler eller andra populära julklappar.

"Det har ökat nu inför slutrejset. Och de väljer saker som de vet att folk gärna vill köpa", säger Björn Seeth, förundersökningsledare nationellt bedrägericentrum till TT.

Statistik över ökningen är ännu inte sammanställd, men vid enheten som tar emot anmälningarna talar man om en tydlig ökning. Annonserna har funnits på såväl Facebook som Tradera, Blocket, E-bay och andra sajter.

Men om det skulle betyda att bluffannonserna varit fler eller om fler försökt handla är inte helt lätt att veta enligt polisen. Men de tror ändå att ökningen har ett visst samband med jul.

"Det kan vara så att bedragarna är mer alerta inför jul antingen med att lägga ut annonser eller att svara på annonser om önskningar. Samtidigt är det lite naturligt i jultider att många vill köpa. För många kan det vara dyrt att köpa helt nytt och då tänker man gärna att man kan återvinna och köpa det någon fått över", säger Evert Norberg, förundersökningsledare vid polisens bedrägerisamordning.

"Och hoppet lär ju vara det sista som överger en, säger han."

Vid andra tider på året är det för polisen tydligt redan på förhand när många anmälningar kommer att komma in. Det gäller till exempel när biljetter släpps till en konsert med stor och välkänd artist som många vill se. På samma vis kan de förutse ökningar av anmälningar om falska lägenhetsannonser i början av terminerna. Något sådant mönster för julen har inte tidigare varit känt.

Till saken hör även att allt fler svenskar handlar över nätet. Inför jul i år väntas även näthandeln slå rekord och Postnord har aldrig tidigare skickat så många försändelser som natten mot tisdagen. I och med näthandelns växande användande invaggas köparna också i tron att det är tryggt och säkert.

"Det är svårt att säga vad man ska göra. Men generellt gäller ju att verkar priset för bra för att vara sant. Ja, då är det antagligen det. Vill säljaren dessutom skynda på köpet och locka med ett "raska på, annars går den", då måste varningsklockorna ringa, säger Björn Seeth."


Innehåll från VerizonAnnons

Fem nyckelfaktorer för att förverkliga planerna på det uppkopplade företaget

Ett uppkopplat företag kan förbättra sin konkurrenskraft betydligt. Men för vissa chefer kan digitaliseringsresan verka komplicerad och svår att få grepp om. Här är fem nyckelfaktorer för att kunna utveckla de mest innovativa lösningarna, samarbeta sömlöst med partners och samtidigt vara finansiellt framgångsrik.

Det uppkopplade företaget består av ett ekosystem där varje del av företaget är digitaliserat, inklusive försäljning, kundservice, ekonomi, HR, tillverkning, FoU, teknik, logistik och marknadsföring. 

– När dessa funktioner hanteras virtuellt, kan företag dra fördel av smarta processer som baseras på dataanalys och som möjliggör en säker och sömlös koppling mellan människor, processer och produkter, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

1. Digitala arbetsflöden måste baseras på robusta och säkra uppkopplingar 

En robust, säker och skalbar nätverksinfrastruktur utgör grunden för framgångsrika verksamheter. Det är därför viktigt att ta hänsyn till nätverket i beslutsprocessen redan från början och sedan bygga vidare på det. För att kunna dra nytta av teknik som 5G, MEC, artificiell intelligens och AR/VR behövs en plattform som levererar nätverkstjänster på ett smidigare, mer motståndskraftigt och mer molncentrerat sätt än vad traditionella nätverksinfrastrukturer gör. Detta kallas Network as a Service (NaaS) och i kombination med digitala möjligheter kommer det att vara nyckeln till framgång. 

2. Differentiera it-lösningar för specifika branscher

Standardlösningar för dagliga processer ligger fortfarande till grund för it-infrastrukturen som är tillgänglig för alla. Den stora skillnaden är införandet av differentierade it-lösningar. I den virtuella världen kan specifika applikationer snabbt rullas ut baserat på individuella behov. Dessa applikationer sitter närmare platsen där själva kundtransaktionen äger rum. Det innebär smidigare driftsättning och snabbare svarstider, samt specifika it-lösningar för enskilda avdelningar som stödjer innovativ utveckling.

3. Skapa ett starkt partnerekosystem

Digitalisering av processer och arbetsflöden gör det möjligt att samarbeta på nya sätt och med ett större partnerekosystem. Många företag har arbetat i silos, med isolerade it-system och begränsad leverantörskontrakt som innebär att det inte varit möjligt att samverka kring nya idéer. Genom att välja it-partners som fungerar bra ihop och som satsar på digitalisering kan företag påskynda innovation och bli mer träffsäkra. Därigenom har de möjlighet att dra nytta av expertis hos branschpartners och tillsammans skapa de bästa produkterna och tjänsterna.

4. Kom ihåg den mänskliga upplevelsen inom den digitala första arbetsplatsen

Den traditionella arbetsplatsen har förändrats under pandemin, och många företag går över till hybrida arbetsmiljöer med fler samarbetslösningar. Automatisering kommer inte att ersätta arbetskraften, utan snarare omdefiniera roller utifrån nya möjligheter. På den digitala arbetsplatsen måste företag vara noggranna med varje anställds arbetsmiljö och ta hänsyn till varje individs utbildning, trivsel och erfarenhet när de interagerar med de tekniska lösningar som företaget använder. Att förstå dessa miljöer i förhållande till de anställdas upplevelser kommer att bli avgörande för det uppkopplade företagets framgång.

5. Säkra den dynamiska världen

Varje företag behöver förstå att förmågan att skapa en säker och effektiv cyberverksamhet är detsamma som att skapa en säker och effektiv drift, vilket i sin tur är detsamma som att skapa en säker och effektiv affärsverksamhet.  Säkerhet kommer att ses som en affärskritisk tjänst, snarare än som en isolerad aktivitet, inom det uppkopplade företaget. Säkerhetstjänsterna bör vara inbyggda i den grundläggande infrastrukturen så att de möjliggör den flexibilitet som användare och data måste ha när det gäller tid och plats. Dessutom måste säkerhetstjänsterna vara kopplade till identitetslösningar som skyddar det uppkopplade företaget och dess data, varumärke, och människor.

– Min utmaning till företag runt om i världen är se till att 2022 blir det år som planerna på det uppkopplade företaget förverkligas – tekniken och expertisen finns redan. Det är viktigt att företag arbetar med globala partners som kan stödja dem under hela resan och erbjuda den flexibilitet, skalbarhet och anpassningsförmåga som varje företag behöver, säger Fredrik Hallenborg, Associated Director, Verizon Business.

Ta reda på mer om hur Verizon kan hjälpa dig på din resa mot att bli ett uppkopplat företag.  

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?