Fler anmäler bluffannonser

De senaste två veckorna har polisen fått in fler anmälningar om bluffannonser.
"De verkar passa på när folk är ute efter att köpa klappar", säger polisen.

Bild:TT

Hittat den där perfekta julklappen i en annons på nätet - och till ett bra pris också? Har den ännu inte kommit? Sedan ett par veckor har tydligt fler anmälningar mot falska annonser gjorts enligt polisen. Anmälarna har hittat ett bra erbjudande om en populär vara till ett mycket bra pris, betalat i förväg men utan att paketet dykt upp. Ofta handlar det om mobiltelefoner, spelkonsoler eller andra populära julklappar.

"Det har ökat nu inför slutrejset. Och de väljer saker som de vet att folk gärna vill köpa", säger Björn Seeth, förundersökningsledare nationellt bedrägericentrum till TT.

Statistik över ökningen är ännu inte sammanställd, men vid enheten som tar emot anmälningarna talar man om en tydlig ökning. Annonserna har funnits på såväl Facebook som Tradera, Blocket, E-bay och andra sajter.

Men om det skulle betyda att bluffannonserna varit fler eller om fler försökt handla är inte helt lätt att veta enligt polisen. Men de tror ändå att ökningen har ett visst samband med jul.

"Det kan vara så att bedragarna är mer alerta inför jul antingen med att lägga ut annonser eller att svara på annonser om önskningar. Samtidigt är det lite naturligt i jultider att många vill köpa. För många kan det vara dyrt att köpa helt nytt och då tänker man gärna att man kan återvinna och köpa det någon fått över", säger Evert Norberg, förundersökningsledare vid polisens bedrägerisamordning.

"Och hoppet lär ju vara det sista som överger en, säger han."

Vid andra tider på året är det för polisen tydligt redan på förhand när många anmälningar kommer att komma in. Det gäller till exempel när biljetter släpps till en konsert med stor och välkänd artist som många vill se. På samma vis kan de förutse ökningar av anmälningar om falska lägenhetsannonser i början av terminerna. Något sådant mönster för julen har inte tidigare varit känt.

Till saken hör även att allt fler svenskar handlar över nätet. Inför jul i år väntas även näthandeln slå rekord och Postnord har aldrig tidigare skickat så många försändelser som natten mot tisdagen. I och med näthandelns växande användande invaggas köparna också i tron att det är tryggt och säkert.

"Det är svårt att säga vad man ska göra. Men generellt gäller ju att verkar priset för bra för att vara sant. Ja, då är det antagligen det. Vill säljaren dessutom skynda på köpet och locka med ett "raska på, annars går den", då måste varningsklockorna ringa, säger Björn Seeth."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?