Annons

Fler aktiefuskare kommer få betala böter

Finansinspektionen, FI, har med stöd i ny lagstiftning bötfällt privatpersoner för otillåten aktiehandel. En person har fått betala hela 400.000 kronor i böter efter att ha manipulerat kursen i Botnia Exploration och Skistar.  

Bild:TT

I februari i år trädde en ny lagstiftning i kraft som ger FI större befogenheter att ingripa vid marknadsmissbruk. Det tycks ha gett resultat.

Myndigheten har nu för första gången krävt privatpersoner på avgifter för otillåten aktiehandel, vilket Ekot var först med att rapportera om på fredagen.

Enligt FI handlar det om totalt åtta fall sedan lagen infördes.

”Det rör sig huvudsakligen om egenhandel, att man handlar med sig själv, och så kallade enpetare, att man styr slutkursen genom transaktioner i enskilda aktier”, säger Magnus Schmauch, senior jurist på FI.

Beloppen på böterna, eller sanktionsföreläggandena som de formellt sett heter, varierar. Det högsta bötesbeloppet som FI hittills utkrävt ligger på 400.000 kronor.

”Den personen manipulerade marknaden genom att under en kort tidsperiod lägga in köp så att kursen succesivt höjdes. Sedan sålde personen av aktierna till en förmånligare kurs”, säger Magnus Schmauch.

Aktierna som drabbades av personens falska köp var gruvprospekteringsbolaget Botnia Exploration och skidturistbolaget Skistar. Själv tjänade aktiefuskaren runt 12.000 kronor på sin marknadsmanipulation. I slutändan blev det alltså en förlust på 388.000 kronor.

Magnus Schmauch menar att det förhållandevis höga bötesbeloppet står i proportion till överträdelsen.  

”När man manipulerar kursen på det här sättet är det allvarligare än när någon till exempel handlar med sig själv. Det är en renodlad manipulationsöverträdelse, redan det gör att det är allvarligt”, säger han.

Vid sidan av de redan avklarade fallen har FI ett tjugotal pågående utredningar. Men hur många böter FI kommer att utfärda framöver kan Magnus Schmauch inte svara på.

”Det kan antingen bli en stigande trend, eller så faller det kraftigt efter att den här lagstiftningen har varit i kraft ett tag. Det går inte att säga i nuläget.”

Innan den nya lagen trädde i kraft låg utredningsansvaret för den här typen marknadsmissbruk på Ekobrottsmyndigheten.

Aktiespararna välkomnar att FI granskar misstänkt handel.

"Om det är ett uppenbart syfte att påverka en kurs på ett otillbörligt sätt för att få en högre avkastning på sina egna investeringar är det bra att FI reagerar", säger Joacim Olsson, Aktiespararnas vd.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?