ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Skåne-Öresund
i samarbete med

Fler affärsresenärer väljer tåg

  • Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Affärsresenär i Sverige väljer tåget i allt större utsträckning. Rutten Stockholm-Malmö-Köpenhamn är den mest populära, vilket bland annat kan förklaras med direktförbindelse med Köpenhamns flygplats Kastrup. 

Och bokningar av nattågen har fått en riktig skjuts.

SJ ser en bokningsuppgång av affärsresor under vintern. Under helåret 2018 gick affärsbokningar upp med 4,5 procent i jämförelse med året före, detta trots spårarbeten och bränder som påverkat avgångar och lett till förseningar. Däremot vill SJ inte berätta hur många affärsresenärer det rör sig om i absoluta tal.

”Vi verkar på en konkurrensutsatt marknad och vill vara hemliga med den uppgiften, men drygt 30 procent av alla resenärer på SJ är affärsresenärer”, säger Ida Thermaenius, chef för företagsförsäljning på SJ.

I den trendrapport som SJ genomfört ser ökningen ut att hålla i sig även en bit in på 2019.

”När rapporten gjordes tittade vi även framåt, på bokningar gjorda fram till februari. På affärsbokningar ser vi att resor med nattåg har ökat rejält, och då inte bara sträckan Malmö-Stockholm. Nattågen som produkt har haft en jättefin utveckling bland affärsresenärer. Fler upptäcker att det är ganska skönt att ta sin natt på tåget istället för att kämpa sig upp till första morgonflyget”, säger Ida Thermaenius.

För att identifieras som affärsresenär behöver resan eller årskortet köpas med koppling till ett företagsavtal, det gör man via SJ:s egna kanaler eller via en resebyrå. I dagsläget har ungefär 200.000 företag den kopplingen.

”Små företag nyttjar ofta centrala avtal med till exempel Företagarna eller via sin inköpsorganisation, exempelvis Visma”, förklarar Ida Thermaenius.

Hon menar att den stora ökningen beror på att den heta sommaren har fått fler affärsresenärer att fundera på vilka klimatavtryck de gör. I SJ:s Sifo-undersökning från december uppger var tredje affärsresenär att de väljer tåget framför bilen och en knapp tredjedel uppger att de väljer tåget framför flyget.

”Flera affärsresenärer jobbar i storstäderna, men bor på mindre orter. De börjar och slutar arbetsdagen ombord med arbetsgivarens goda minne.”

Andra anledningar till att affärsresenärer tar tåget är nya snabbtågsavgångar, att många uppskattar att anlända mitt i citykärnan och att de slipper parkeringsbekymmer, visar den undersökning som SJ låter göra frekvent ombord på sina tåg.

Ett problem för affärsresenären som väljer nattågen är att de ofta är fullbokade. Från Malmö till Stockholm är tågen oftast fullbokade söndag-tisdag.

”Men från Stockholm till Malmö finns det gott om plats”, säger Ida Thermaenius.

Det kontinuerliga underhållet av bland annat nattågsvagnarna gör att SJ aldrig kan köra med alla tåg de har, samt att det finns regler för hur långt ett tåg får vara.

”Det är en hög efterfrågan på nattågen och att matcha efterfrågan med utbudet är en fråga vi ständigt jobbar med. Just nu kör vi alla vagnar vi får köra”, säger Ida Thermaenius.

Högst beläggning av affärsbokningar på nattågen är under söndag-tisdag. Dessutom föredrar många affärsresenärer som åker med nattågen att åka förstaklass, med egen kupé, vilka bara finns i ett begränsat antal. För SJ är det ingen möjlighet att byta ut till exempel andraklassvagnar mot förstaklassvagnar.

”Vi skulle gärna göra det om vi hade fler förstaklassvagnar, men vi kör verkligen med allt vi har för att möta behoven”, säger Ida Thermaenius.

 

 

 

Missa inget från Dagens industri och HD-Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för totalkoll på det skånska näringslivet.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer