1515

Flaggorna på halv stång i Kungens kurva

Sorg, förstämning och helt vanlig söndagskommers.

På Ikeas varuhus vid Kungens kurva var allt och inget som förut efter Ingvar Kamprads bortgång.

Miriam Swärdh, varuhuschef på Ikea Kungens kurva.
Miriam Swärdh, varuhuschef på Ikea Kungens kurva.Bild:Carolina Byrmo
Varuhuset vid Kungens kurva invigdes 1965 och var det tredje som Ikea öppnade. På söndagen vajade flaggan på halv stång och bland personalen var det sorg och saknad.
Varuhuset vid Kungens kurva invigdes 1965 och var det tredje som Ikea öppnade. På söndagen vajade flaggan på halv stång och bland personalen var det sorg och saknad.Bild:Carolina Byrmo
Ikeabesökaren Pär Bernelind berättar att han på 1990-talet år lunch med Ingvar Kamprad. Men det blev inte på Operakällaren, som han hade hoppats, utan på en korvkiosk.
Ikeabesökaren Pär Bernelind berättar att han på 1990-talet år lunch med Ingvar Kamprad. Men det blev inte på Operakällaren, som han hade hoppats, utan på en korvkiosk.Bild:CAROLINA BYRMO

I ett tunt söndagsregn rullas travar med platta paket ut från varuhuset vid Kungens kurva utanför Stockholm. Stora gula plastpåsar fylls med vispar, toaborstar, orkidéer och örngott. Ett äldre par studsar mot resårbotten Stavanger medan en stressad familjefar vid tv-bänken Liatorp ser ut att ångra att han inte på förhand mätt hur bred dvd-spelaren är - får den verkligen plats där i facket?

Vore det inte för den halvt halade flaggan utanför hade det kunnat vara vilken annan lönehelg som helst här på det tredje i ordningen av alla världens Ikeavaruhus, invigt 1965 med Guggenheiminspirerad arkitektur. Och det var nog ändå så han hade velat ha det, tänker varuhuschefen Miriam Swärdh.

"Vi har satt upp kondoleansbord för våra medarbetare, vi har svenska flaggan på halv stång och vi kommer att ha en samling för alla medarbetare i morgon bitti. Men i dag så tänkte jag: Vad hade han velat att vi skulle göra? Vad hade varit hans sätt? Då handlar det om att gå ut och dela ut en massa kramar, för det var vad han alltid gjorde. Men det jag tror att han skulle ha uppskattat mest i dag är att vi har öppet som vanligt och tar hand om kunderna, så det är det vi gör", säger hon till Di.

Men sorgen och saknaden är - trots allt - stor.

"Jag tänker många saker i dag. Först så blev jag väldigt ledsen. Han har funnits med i många år, så det är en väldig saknad när han är borta. Tankarna går såklart till hans familj och närmaste, men även till alla ute i Ikeavärlden som har en relation till Ingvar. Jag har själv jobbat på Ikea sedan 1990 och har haft förmånen att träffa honom i många sammanhang", säger Miriam Swärdh.

Ett sådant möte ägde rum i början av 1990-talet när hon som nybliven butikschef hade sänkt priset på en vara eftersom hon inte tyckte att det var konkurrenskraftigt.

"Det var mitt första ledarjobb på Ikea och det kändes så klart jättestort när han kom. Då tog han med mig till den där varan och sa: 'Vet du, Miriam, hur mycket pengar vi förlorar på den här varje dag?'. Jag blev förstås vettskrämd. ”Och det gör mig så glad!' sa han sedan. För det var viktigt för honom att det alltid vara rätt pris."

Framför allt minns hon Ingvar Kamprad som en företagsledare som lyckades blanda storslagna visioner med ett vida omvittnat intresse för detaljer.

"Han pratade med kunder hela tiden. 'Vad tycker om det här? Är det här rätt pris? Är det här en bra grej. Vad skulle du vilja ha i stället?' Det var så han jobbade. Han brukade börja på kajen klockan fem på morgonen när lastbilarna kommer. Då kollade han så att chaufförerna fick kaffe och mackor, och sedan följde han hela dagen på varuhuset till sent på kvällen. Då var alla andra utmattade, men han hade hög energi även långt upp i åren", säger Miriam Swärdh.

Ute i varuhuset sitter en man nedsjunken i en fåtölj. Han berättar att han heter Pär Bernelind och att han faktiskt har ätit lunch med Ingvar Kamprad en gång på 1990-talet. Han hade köpt butikskedjan Ur & Penns klockverkstad och skulle egentligen äta lunch med H&M-grundaren Ehrling Persson, som förutom Hennes & Mauritz även grundade just UR & Penn. De gick längs med Hamngatan i Stockholm, ned mot Nordiska Kompaniet, NK, och Pär Bernelind var bespetsad på en bättre direktörslunch på Operakällaren.

"På vägen ned mot NK så mötte vi Ingvar Kamprad, och han och Ehrling Persson kände ju varandra väldigt väl. När vi kom fram till korsningen Hamngatan-Regeringsgatan så stannade de vid korvkiosken där. Jag såg fortfarande Operakällaren framför mig, men det blev korv. Jag tror det säger något om de två personerna", säger Pär Bernelind.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?