1515
Annons

Fjärde AP-fondens vd: Utmaning att ha lika hög avkastning kommande tio år

Under pandemin har 1.600 miljarder av svenskarnas pensionspengar hanterats från förvaltarnas köksbord.

AP-fondernas avkastning fick extra skjuts av aktieköp under vårens ras.

Niklas Ekvall, vd för Fjärde AP-fonden.
Niklas Ekvall, vd för Fjärde AP-fonden.

Första AP-fondens Kristin Magnusson Bernard är nöjd:

”Vi inte bara höll skutan flytande, vi gjorde det med stora förändringar och levererade på alla tre delarna i vårt uppdrag: avkastning, hållbarhet och kostnadseffektivitet”.

Det pensionskapital som finns i AP-fonderna växte under förra året. För första, tredje och fjärde AP-fonden blev avkastningen närmare 10 procent. Andra AP-fondens avkastning landade på 3,5 procent. 

I var och en av de fyra buffertfonderna finns omkring 400 miljarder kronor och i samtliga växte kapitalet under förra året.

”Det var ett väldigt omtumlande år på sätt och vis, i många faser under året. Jag är supernöjd med hur vi landade i slutänden”, säger Niklas Ekvall, vd på Fjärde AP-fonden.

AP-fonderna har mandat att agera med ett långsiktigt perspektiv och har relativt stor frihet när det gäller placeringar och risktagande.

”Vi har förutsättningar att kunna agera, både bära risk och ha likviditet, under turbulenta tider. Vi försöker alltid utifrån vårt uppdrag hitta bästa balansen mellan risk och avkastning”, säger Niklas Ekvall. 

Till exempel ökade både Första och Fjärde AP-fonderna innehavet i aktier efter den djupa börsnedgången i början av pandemin.

”Under våren när det var som mest dramatiskt gick aktierna ned väldigt snabbt och då såg vi det som en möjlighet att öka aktierisken för att prissättningen plötsligt var mycket mer attraktiv”, säger Kristin Magnusson Bernard.

Men hon konstaterar att det krävdes en del mod och noggranna överväganden då marknaden i viss mån fortfarande såg ut att vara lite i fritt fall.

”Men vi såg förutsättningarna för att situationen skulle vända och det visade sig vara helt korrekt”, säger Kristin Magnusson Bernard. 

Att pensionskapitalet är uppdelat på ett antal olika fonder med samma mandat att agera tror Niklas Ekvall har fördelar, jämfört med ännu större pensionsfonder.

”Vi är stora fonder men inte så stora att vi har problem att agera i marknaden”, säger Niklas Ekvall.

Riskspridning är en annan faktor då de olika fonderna löser sin uppgift på lite olika sätt.

”Utfallet förra året visar att det här systemet fungerar bra. Jag tycker också att hela inkomstpensionssystemet har visat på en robusthet”, säger Niklas Ekvall. 

Som stor ägare i många bolag försöker AP-fonderna göra sitt för att påverka bolagen. Det sker bland annat genom deltagande i valberedningar och att ha en nära dialog med ledningen.

”Vi är väldigt aktiva i ägarstyrningsarbetet och även där tänker vi långsiktigt och försöker arbeta med bolag för att de ska bli starkare och bättre”, säger Niklas Ekvall.

Arbetet med hållbarhetsfrågor och koldioxidavtrycket har också intensifierats allt mer senaste året. Nya mer ambitiösa mål har ställts upp för att uppnå netto noll-avtryck.

Men hur blir det då framåt? Den kraftiga återhämtningen på börsen under slutet av förra året väntas fortsätta, men i en betydligt lugnare takt i år.

Lågränteläget spås bestå under en lång tid framöver och det är en av de faktorer som bidrar till att sätta press på fonderna i arbetet med att nå avkastningsmålen.

”Vi ser det som en utmaning att ha lika hög avkastning nästkommande tio år som vi har haft de senaste tio åren som har varit väldigt bra”, säger Niklas Ekvall.

Innehåll från InyettAnnons

Brister inom internkontrollen ökar risken för bedrägeriförsök

För att identifiera fel, misstag och i värsta fall bedrägerier behöver ett företag kontrollera varje faktura. Problemet är att tiden ofta inte räcker till.

– Mycket går på slentrian när man godkänner leverantörsbetalningar, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

En faktura godkänns av någon i organisationen, som kanske inte alls har det som primär uppgift, och sedan ska den attesteras av ekonomiavdelningen där man inte ser någon anledning att ifrågasätta en godkänd faktura. Betalningen skickas iväg – och förhoppningsvis är allt i sin ordning. Men tyvärr är så inte alltid fallet.

– Betalar man in många fakturor per dag är det omöjligt att till exempel kolla upp om leverantören är ett aktivt bluffbolag eller precis har blivit av med sin F-skatt. Det tar alldeles för lång tid, förklarar Magnus Månsson, vd på Inyett, som har en plattform inom säkra betalningar.

Magnus Månsson, vd på Inyett.
Magnus Månsson, vd på Inyett.

Kollar upp leverantören i realtid

Enligt en undersökning från Inyett, som varje år läser av 60 miljoner transaktioner, ligger kostnaden för felaktiga leverantörsbetalningar i snitt på över 100 000 kronor per år för ett svenskt bolag. Då handlar det om allt från betalningar till bluffbolag och gironummer som inte längre är aktiva till betalningar med avvikande betalmönster och leverantörer som har gått i konkurs.

– Hela idén med vår automatiserade lösning är att se till att våra kunder undviker misstag, risker och bedrägerier i samband med leverantörsbetalningar. Vårt system får tillgång till all viktig information på bara någon sekund.

”Det knöt sig i magen”

Magnus Månsson lyfter ett exempel med en kund som hade klickat iväg en betalning på över 30 000 kronor till fejkat annonsbolag, men som tack vare en varning från Inyetts tjänst lyckades stoppa transaktionen innan den gick igenom.

– Kunden berättade hur det knöt sig i magen när systemet varnande för bolaget med en röd flagga. Det är ingen som vill behöva stå till svars för att man har slösat bort tusentals kronor.

Läs mer om hur du kan uppnå säkra betalningar

Mer från Inyett

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Inyett och ej en artikel av Dagens industri

Detaljhandelsveteran: Lågkonjunkturen är här

Lågkonjunkturen i detaljhandelsbranschen är redan här. Det menar Anders Dahlvig, som sitter i styrelserna för bland annat Inter Ikea och H&M, som kom med en svag rapport på torsdagen.

Han ser en klar vinnarstrategi för handeln i nedgången, och tror att H&M sitter på relativa fördelar.

Anders Dahlvig.
Anders Dahlvig.Foto:Lars Jansson / TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera