Hoppa till innehållet

Annons

Fjällkonditoriet bakar för en levande landsbygd – ”det var nu eller aldrig”

För två och ett halvt år sedan startade Ylva och Björn Forsanker Fjällkonditoriet i Myrviken. I dag driver de fyra kaféer – alla på små orter i Jämtland. 

”Vi brinner för att det ska bli mer levande på landsbygden”, säger Ylva Forsanker.

Fjällkonditoriets ägare Ylva och Björn Forsanker.
Fjällkonditoriets ägare Ylva och Björn Forsanker.Foto: Malin Palmqvist
Foto: Malin Palmqvist

Ända sedan Ylva Forsanker flyttade till Oviksbygden hade hon tänkt att det borde ligga ett litet bageri i Centrumhuset i Myrviken, bredvid biblioteket. Plötsligt en dag var lokalen ledig. Det blev starten för hennes och maken Björns företag Fjällkonditoriet i Oviken. 

”Jag sa upp mig från jobbet, fullständigt skräckslagen, men jag kände att det var nu eller aldrig”, säger Ylva Forsanker.

Hon har jobbat i branschen i hela sitt yrkesliv, bland annat på Copperhills bageri i Åre och är uppvuxen i en bagarfamilj så yrkesvalet var självklart. Det var i hennes föräldrahem i Kallrör norr om Åre, ett tidigare pensionat, som Fjällkonditoriet först dök upp i pop-up-form med fikabufféer vid speciella tillfällen.

Björn Forsanker drömde om att driva ett hembageri efter gymnasiet, men sedan kom livet och jobb som snickare, energirådgivare och biodlare emellan. När paret startade företaget hösten 2018 sålde han bikuporna. Från att ha jobbat själva, med en anställd och extrapersonal på helgerna, har man i dag 25 anställda utspridda på fyra kaféer mellan Oviken i öster och Storlien i väster. Det är 16 mil emellan. Hälften är heltidsanställda, hälften jobbar på timmar. 

Fjällkonditoriets signaturbakelse, mandelpaj med lingon och smörkola.
Fjällkonditoriets signaturbakelse, mandelpaj med lingon och smörkola.Foto: Malin Palmqvist

Just i dag läggs moussetårtor samman i köket i Myrviken och bakom disken väntar signaturbakelsen, mandelpaj med lingon och smörkola, på köpare. 

Den första satellitsatsningen som Fjällkonditoriet gjorde var ett kafé i anslutning till den stora gränshandelssatsningen Fjellhandel i Storlien. Handelsplatsen öppnade i april 2020, bara några veckor efter att Norge stängde gränsen på grund av pandemin. 

”När vi började med investeringarna i Storlien var det ingen pandemi. När den kom var den så långt bort, i Kina, men pang bom så var den utanför farstukvisten”, säger Björn Forsanker.

När kaféet i Storlien öppnade den 1 juli 2020 trodde de att gränsen skulle öppna i november – i värsta fall. Nu har ett år gått och ett positivt besked om att Norge slopar karantänen för fullvaccinerade har precis kommit. Resandet över gränsen börjar så sakta komma igång igen.

”Det är en utmaning att driva ett kafé på en ort som Storlien där det bor 72 invånare. Men vi har ett fint samarbete med fastighetsägaren”, säger Ylva Forsanker och tillägger att det finns stora planer framåt. 

Fjällkonditoriets affärsidé bygger mycket på catering – sådant som blev en omöjlighet när pandemin slog till och bröllop, dop, festligheter och evenemang ställdes in. Man behövde hitta nya sätt att nå ut till kunderna. Tidigare i år åkte Björn Forsanker av en slump förbi Änge, en centralort åtta mil norr om Myrviken:

”Jag tänkte att det fanns så mycket där; fem entreprenadfirmor, däckhotell, skola, frisörsalong, simhall, apotek – här borde vi vara.”

Knappt hade han tänkt tanken förrän han såg skylten: ”Ledig lokal”. Det blev Fjällkonditoriets tredje konditori. Strax därefter ringde ägarna till anrika Sundings konditori i Mörsil och frågade om Fjällkonditoriet ville ta över. 

”Vi kunde inte tacka nej till det erbjudandet, så det blev två satsningar med en månads mellanrum”, säger Ylva Forsanker.

Nysatsningarna har finansierats genom egna medel.  

Konditoriet i Myrviken är hjärtat i verksamheten. Här finns stenugnsbageriet och merparten av personalen. Även i Änge finns ett större kök medan Mörsil och Storlien får bakverk levererade med konditoriets kylbil. När det är lugnare i kaféerna säljer man också direkt till kund via Reko-rings facebookgrupper. 

Trots att 2020 var ett pandemiår dubblade Fjällkonditoriet sin omsättning jämfört med 2019. Men pandemin har gjort det svårt att planera. Samtidigt som Fjällkonditoriet i höstas fick flera priser vid den lokala företagargalan störtdök omsättningen och företaget tvingades säga upp fem personer. Ägarna hade förberett sig genom att göra upp en mängd möjliga scenarier för hur de skulle agera utifrån olika lägen och höll sig till den planen.

”När andra vågens restriktioner kom märkte vi skillnad samma dag. Vi hade massor av anställda och inga kunder. Det var snabba beslut som inte var roliga att ta”, säger Björn Forsanker. 

Foto: Malin Palmqvist

En viktig del av företagets affärsidé är att kunderna hela tiden ska kunna upptäcka nya bakverk som ger dem anledning att besöka företagets kaféer oftare. Estetiken är också viktig då företaget håller kontakt med sina kunder via sociala medier. Att löpande göra inlägg på Facebook och Instagram ingår i rutinerna för alla anställda och är något som tas upp redan under anställningsintervjun. 

”Där ser vi ett väldigt tydligt mönster. Om vi har gjort en ny biskvi och visar upp den så kommer folk in under dagen och vill prova biskvin”, säger Ylva Forsanker.

Att Fjällkonditoriet etablerat sig på mindre orter i glesbygd och landsbygd är ett medvetet val. Ylva och Björn Forsanker menar att allt fler flyttar till landsbygden och ser det som ett mervärde att inte behöva åka in till stan för att göra ärenden. Myrviken ligger i Bergs kommun som 2020 hade sin starkaste befolkningsutveckling på 30 år med 420 inflyttare. 

”Vi brinner för att det ska bli mer levande på landsbygden och att man ska kunna köpa riktigt gott, hantverksmässigt fika ute på mindre orter”, säger Ylva Forsanker. 

Enligt paret har ytterligare sex företag startat i Myrviken sedan Fjällkonditoriet öppnade för två och ett halvt år sedan.

”Vi vill vara med och lyfta samhället och då lyfter samhället också oss”, säger Björn Forsanker.

Innehåll från Ikano BostadAnnons

Därför är föreningslivet så viktigt – för företagen

Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF
Tobias Tegnestrand är klubbchef för Rågsveds IF

Risk för medlemsras i fotbollsklubben i tiderna som råder.

Då fick Rågsveds IF hjälp – från det lokala näringslivet.

– Ett fungerande föreningsliv är avgörande för ett välmående bostadsområde, säger Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

EXTERN LÄNK: Därför satsar Ikano Bostad på socialt engagemang

Bollen i luften. Ett myller av barn och unga på varenda gräsyta Hagsätra IP i södra Stockholm kan erbjuda. Med hösten runt hörnet knackar skymningen på – strålkastarna lyser vid middagstid – och sommarvärmens comeback gör fotbollsträningen oväntat behaglig. Dörren till fiket i klubbhuset går i ett.

– Varje vardagskväll ser ut ungefär så här, det är fullt med barn och ungdomar som spelar fotboll. Det ser likadant ut på varenda av de planer i Rågsved och Hagsätra vi har verksamhet på. Eftersom många inte har tillgång till bil är det viktigt att vi finns inom gångavstånd för alla, säger klubbchefen Tobias Tegnestrand och fortsätter:

– För en del av barnen är tränaren den tryggaste vuxna personen som de har i sitt liv.

Rågsveds IF har över 800 medlemmar – men läget efter sommarlovet var kritiskt. Trots att föreningen har bland de lägsta medlemsavgifterna i huvudstaden hade bara knappt hälften betalat inför höstterminen:

– Det var väldigt alarmerande. När man ser att barn, som man vet brinner för fotboll, plötsligt slutar var vi tvungna att agera, säger Tegnestrand och konstaterar:

– Det ekonomiska läget påverkar oss alla, men de som redan lever på existensminimum har det ännu tuffare nu. Det är de familjerna vi behöver kraftsamla och rikta våra resurser mot.

Ikano Bostad, som förvaltar drygt 1700 bostäder i Hagsätra och Rågsved, har som strategi att aktivt och långsiktigt engagera sig i samhällslivet på de platser där företaget har bostäder. Fokus ligger på att skapa arbetstillfällen, uppmuntra till utbildning och bidra till en meningsfull fritid.

– Viktigast av allt är att de boende mår bra och trivs. Om vi har en attraktiv miljö där folk vill bo, klart det påverkar fastighetsvärden och lönsamhet över tid. Skulle miljön däremot upplevas som otrygg, flyttar man om det går, säger Christian Mariager.

Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.
Christian Mariager, fastighetschef hos Ikano Bostad.

När fotbollsklubben bad om hjälp valde fastighetsförvaltaren att betala de uteblivna medlemsavgifterna för ungefär 350 medlemmar.

– Vi kan inte ta risken att ungdomarna inte har en meningsfull fritid. Skulle föreningen tappa intäkterna hade de varit tvungna att skära ner i verksamheten. Då tappar unga möjligheten att spela fotboll och träffa kompisar, då tappar vi det gemensamma som skapar harmoni och tillhörighet i området.

Enligt Tegnestrand skapar Ikano Bostads finansiella stöd effekter även på längre sikt:

– Föreningslivet, i synnerhet idrott, ger positiva effekter på både hälsa och skolresultat. Ska man vara krass är barnkonventionen lag sedan 2020, vilket bland annat innebär att barn har rätt till en trygg, kvalitativ och meningsfull fritid för att leva och utvecklas, säger han och lägger till:

– Fler barn i vår verksamhet innebär fler barn som omges av trygga vuxna vilket blir ett skyddsnät mot exempelvis kriminella gäng som utnyttjar barn och unga. Om de inte får spela fotboll och känna tillhörighet när de är tio år, vad händer då när de är femton?

Mariager och Tengestand menar att näringslivet har allt att vinna på att engagera sig lokalt:

– Jag brukar säga att affären i slutändan alltid är lokal. Vi som Fastighetsägare och näringslivet tjänar på att engagera oss och skapa en relation till den plats där vi verkar, säger Mariager och pekar på att näringslivet måste ha en långsiktig syn i frågan:

– Tidsbegränsade projekt i all ära, de tilltag som får bäst effekt är när det finns uthållighet och lokal förankring. Det tror jag fler behöver inse, säger Mariager.

EXTERN LÄNK: Här är Ikano Bostads sociala satsningar

 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera