Annons

First North-listade Hifabs vd lämnar under 2022

Styrelsen för det First North-listade bolaget Hifab Group har kommit överens med bolagets vd Patrik Schelin om att han kommer lämna sin vd-stol under 2022. Det framgår av ett pressmeddelande.

Patrik Schelin har varit vd för Hifab sedan 2016 och i pressmeddelandet lyfter styrelsen fram att hanterat ”flera utmanande händelser” på ”ett föredömligt sätt”.

”Trots dessa insatser har inte Hifab uppvisat den tillväxt och lönsamhet som kan förväntas av ett ledande projektledningsföretag.  Styrelsen har därför beslutat att Hifab behöver en ny vd som kan tillföra nya infallsvinklar och erfarenheter till bolaget.”, skriver bolaget.

Styrelsen har inlett processen för att hitta en ny vd och Patrik Schelin kommer fortsätta sitt arbete under uppsägningstiden eller tills det att en ersättare tillträder.

Hifab har tidigare anklagats för korruption och Världsbanken införde därför 2018 en sanktion mot det dotterbolag som hanterar den utländska verksamheten. Den sanktionen hävdes i maj i år. Korruptionsanklagelserna handlade om projekt som genomfördes 2013-2014, alltså före Patrik Schelins vd-tid. 

I augusti i år återkrävde Tillväxtverket tidigare utbetalt korttidsstöd, avseende år 2020, om 1,8 miljoner kronor, ett beslut bolaget ansåg var felaktigt.

Under årets andra kvartal rapporterade Hifab en förlust på 5,2 miljoner kronor, jämfört med en vinst på 1,8 Mkr under samma period 2020. Den svaga inledningen av året uppgavs vara kopplad till störningar i pågående projekt kopplade till den ”pågående och utdragna pandemin” och en ”trög återstart”.

Hifab-aktien har i år fallit nära 20 procent, bolaget har därmed ett börsvärde på 152 Mkr. Största ägare är investmentbolaget Traction som kontrollerar 54,2 procent av kapitalet. Tractions vd Petter Stillström har även ett privat ägande i Hifab motsvarande 6,8 procent av kapitalet och 13,2 procent av rösterna.

Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Så sitter du aktivt på kontoret: ”Gratis träning när du arbetar”

Stillasittande är skadligt även för den som tränar och har en aktiv livsstil. Därför är aktiva stolar en perfekt lösning för dig som sitter ner mycket på jobbet.

Möbler för aktivt sittande 

Det är ingen hemlighet att kroppen är gjord för rörelse och mår bra av fysisk variation. Att variera din arbetsställning mellan att stå och sitta är det bästa – och ger också extra energi. När du står upp aktiveras musklerna och både hållningen och blodcirkulationen förbättras. Se därför till att växla position så ofta du kan – men inte bara mellan att sitta och stå, utan också mellan olika sittmöbler.

Aktiv stol ett bra val

Vill du att det ska vara enkelt att variera arbetsställningen är en aktiv stol att bra val, det vill säga en ergonomisk sittmöbel som automatiskt sätter kroppen i rörelse för att du ska kunna hålla balansen.

– För ett mer aktivt kontor är ett smart sätt att ha ett antal olika aktiva alternativ som man kan turas om att använda. Du behöver inte heller sitta en hel dag på en aktiv sittmöbel utan du kan absolut variera även med en vanlig kontorsstol, säger Ann-Sofi Gustavsson, produktchef på AJ Produkter.

Fördelen med till exempel en sadelstol eller balansboll är att du får bättre hållning, tränar bål- och ryggmuskulatur och får en ökad blodcirkulation.

– Det blir gratis träning när du arbetar och gör dig antagligen också piggare. På en sadelstol sitter du i ryttarställning och får automatisk en god hållning samtidigt som skuldror, höfter och knäleder avlastas.

Ännu mer rörelse

Vill man ha ännu mer rörelse på jobbet så är en skrivbordscykel eller gåband ett sätt att verkligen vara aktiv. De låter dig öka energinivån och förbränningen – helt i din egen takt.

– Det finns många olika sorters aktiva möbler och det är ju en smaksak vad man gillar. En personlig favorit är vår prisbelönta balanspall Back App där du själv kan ställa in hur mycket gung du vill ha. När du vant dig vid den så kan du enkelt ställa in mer gung och på så sätt få mer träning.

Ett av Ann-Sofi Gustavsson bästa tips för att variera arbetsställningen mellan sittande och stående är att höja skrivbordet precis före lunchrasten, och sedan stå upp så länge du känner för det efteråt. Höj även bordet innan du går hem, så kan du starta arbetsdagen med att stå upp.

Möbler för aktivt sittande 

 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera