ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Presidentvalet i USA

First North-bolag vill bli en vinnare på marijuana

  • Foto: AP/TT

Medicinsk marijuana växer till en megaindustri i USA när allt fler delstater legaliserar drogen. På börserna är cannabisbolagen heta och svenska First North-noterade Heliospectra hoppas rida på vågen.  

Sedan marijuana legaliserats i flera stater i USA har industrin vuxit snabbt. I samband med presidentvalet i november 2016 hölls flera folkomröstningar om legalisering och totalt har nu 23 delstater gjort drogen laglig för medicinskt bruk. Det innebär ett enormt uppsving för investerare som satsar på plantans tillväxtmöjligheter.

Svenska ljusteknikföretaget Heliospectra gynnas av cannabisvågen i USA. Företaget som specialiserat sig på tillverkning av växtlampor för storskalig odling, noterades 2014 och har sedan dess kammat hem flera order i amerikanska delstater som legaliserat marijuana.

”För vår del är legaliseringen otroligt viktig – USA är en jättemarknad. Det är en marknad som har varit illegal men som nu blir legal, som regleras och förtydligas”, säger Staffan Hillberg, vd för Heliospectra.

Tillsammans med Kanada är USA alla cannabisinvesterares drömmarknad, men även i Australien förs diskussioner om legalisering.

Efter en topp under 2014 har nordamerikanska marijuanabolags aktier dock fört en tynande tillvaro, även om Donald Trumps valseger gav ett litet uppsving. Den tillträdande amerikanska presidenten har uttalat sig positivt om legalisering av marijuana för medicinskt bruk, som han visserligen tycker är en delstatangelägenhet att bestämma om.

”Det är en gigantisk marknad som håller på att utvecklas. Det är därför man kan se läkemedelsbolag som finansierar nej-kampanjer för att de inte vill tappa marknadsandelar när cannabisanvändandet ökar”, säger Staffan Hillberg.

Staffan Hillberg tillägger att cannabisodling bara är ett av Heliospectras marknadssegment. De säljer också produkter till den traditionella marknaden för grönsaker och örter.

”Cannabis är bara en annan planta för vår del”, säger Staffan Hillberg men tillägger:
”Sedan blir det mycket uppmärksamhet kring det, speciellt i Sverige där det likställs med droger. Men man måste förstå hur det regleras samt att det finns olika varianter av cannabis."

Under perioden januari till september 2016 omsatte Heliospectra 16,2 miljoner kronor, en kraftig ökning jämfört med samma period föregående år. Men trots ökad omsättning – resultatet för perioden visar på en förlust på 30,4 miljoner kronor för det Göteborgsbaserade bolaget. Heliospecra fortsätter att rida på cannabisvågen – men det går knackigt. Aktien är ned 11 procent det senaste året.

Tyck till