1515
Annons

Firefly ökar omsättning och resultat

Fireflys omsättning ökade med 24 procent under tredje kvartalet till 79,6 miljoner kronor och rörelseresultatet förbättrades till 14,3 miljoner kronor (8,0).

Orderingången minskade samtidigt med 23 procent och orderstocken med 29 procent.

”Under årets tredje kvartal har Fireflys FIRE -4,76% Dagens utveckling medarbetare på ett föredömligt sätt producerat och levererat tidigare erhållna order. Detta resulterade i en rekordhög fakturering och ett mycket bra resultat. Rörelsemarginalen uppgick till 18 procent vilket bekräftar att den underliggande lönsamheten i vår verksamhet är fortsatt god”, skriver bolaget i sin delårsrapport.

Vad gäller efterfrågan på nya system och komponenter så har pandemin medfört att ägare av produktionsanläggningar fokuserar mer på olika verksamhetsrisker än tidigare, och Firefly märker detta genom ett växande antal förfrågningar som leder till ökande offertvolymer.

”Under kvartalet började vi allt tydligare märka av de negativa effekterna av pandemin. Inköpsbeslut hos våra kunder försenades i många fall på grund av uppskjutna investeringsbeslut eller svårigheter att genomföra större projekt. Vår komponentverksamhet hölls tillbaka av de investeringsstopp som infördes inom viktiga kundgrupper som till exempel olje- och gasindustrin. Reserestriktioner av olika slag medförde att vi inte kunde tillhandahålla service och reservdelar i den utsträckning vi hade som mål”, skriver vd Lennart Jansson.

Han uppger att läget nu har stabiliserats och att försäljningsvolymerna i början på det fjärde kvartalet ligger på ”tillfredställande nivåer”. 

”Jag gör bedömningen att när de negativa effekterna av pandemin avtar, kommer vi att möta en uppdämd efterfrågan på de produkter och tjänster Firefly tillhandahåller”, skriver vd.


Jondetech minskade nettoresultatet tredje kvartalet

Jondetech, som utvecklar IR-sensorteknik, redovisar ett resultat efter skatt om -6,0 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2021 (-17,6).

Bolaget hade ingen omsättning under kvartalet i likhet med motsvarande period i fjol, framgår det av kvartalsrapporten.

Kassaflödet från den löpande verksamheten under kvartalet var -9,7 miljoner kronor (-11,2).

Under det tredje kvartalet tog Jondetech steget mot att etablera en komplett 'fabless' produktionsprocess. Ett utvecklingsavtal ingicks med Varioprint, en transferering av den nanotrådsplätteringen inleddes från labbet på KTH till produktionspartners i Schweiz, och investering i relaterad produktionsutrustning påbörjades. 

”Dessa steg möjliggör för Jondetechs strategiska produktionspartner Varioprint att ta det fulla ansvaret för produktionsflödet och skapar därmed förbättrade förutsättningar att nå målet om industriell högvolymsproduktion”, skriver bolaget i rapporten.

Jondetechs tillförordnade vd Leif Borg uppger att bolagets fokus att nå både Working Samples och Engineering Samples fortgår och skriver att bolaget etablerar nu flera alternativa flöden för att så snart som möjligt få fram fungerande sensorelement. 

”Arbetet med att nå ”production readiness” fortskrider och vi räknar med att hålla den uppsatt tidsplanen att samtliga delprocesser kommer att vara kartlagda under november”, skriver han i rapporten.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?