Annons

Fintechinvesteringar faller brant – ”sker en självsanering”

Kapitalregnet fortsatte över den europeiska fintechscenen under 2018. Men under årets sista kvartal mattades aktiviteten kraftigt av och frågan är om investeringarna i sektorn har nått sin topp. 

”Det sker en självsanering på marknaden”, säger Lena Apler, grundare och styrelseordförande för Collector.

Lena Apler på Collector anser att investeringarna inom fintech har blivit mer sansade.
Lena Apler på Collector anser att investeringarna inom fintech har blivit mer sansade.Foto:BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Den europeiska fintechsektorn fortsatte att ånga på under 2018 och affärerna slog rekord med ett transaktionsvärde på 34,2 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 325 miljarder kronor. Det var under fjolårets tre första månader som affärerna sköt i höjden, men under följande kvartal trappades aktiviteten kraftigt ner och under årets sista månader låg affärernas värde på 1,3 miljarder dollar. Det visar en rapport från revisions- och rådgivningsföretag KPMG.

Frågan är om detta är en indikation på att fintech-investeringarna har nått sin topp.

”Jag tycker att man ska vara försiktig med att dra slutsatsen att investeringarna mattas av. Självklart är fintechsektorn inte konjunkturokänslig och det fanns en osäkerhet på marknaden under slutet av fjolåret som kan ha bromsat vissa investeringar. Men samtidigt finns drivkrafterna bakom satsningarna kvar och jag ser stora investeringsmöjligheter även framöver”, säger Mårten Asplund som är ansvarig för den finansiella sektorn på KPMG. 

Sätter man den skandinaviska scenen under luppen ser man att hela fyra av Europas tio största fintechaffärer i fjol gjordes i Norden, enligt KPMG:s rapport. Där ibland betaljätten Paypals köp av svenska Izettle. 

”Det är intressant att flera av de största transaktionerna ägde rum i Norden. Det beror i grunden på att den nordiska marknaden fortfarande är tillgänglig för att testa nya lösningar på, samtidigt som teknikutvecklingen ligger långt framme i regionen”, säger Mårten Asplund. 

När Lena Apler, grundare och styrelseordförande för Nischbanken Collector, beskriver investeringsviljan i fintechsektorn säger hon dock att den har blivit mer ”selektiv”.

”Under 2017 och början av 2018 var fintech enormt hett och det var många som lockades att starta bolag och att investera. Men nu märker jag av en avmattning, även i Sverige. Det som sker är en självsanering på marknaden där investeringsviljan blir mer sansad och balanserad. Det är en sund och naturlig utveckling”, säger Lena Apler.

Hänger det samman med att marknaden börjar mogna?
”Ja, det skulle jag säga. I början ska alla flugor till sockerbiten men i takt med att marknaden mognar blir investerarna mer kritiska i sin utvärdering och vill se en tydlig affärsnytta för att gå in med kapital. Produkter och tjänster måste fylla ett tydligt behov och någon måste vara beredd att betala”, säger hon.  

För Collectors egen del gjordes det under 2018 via Collector Ventures investeringar i fem nya fintechföretag och en rad satsningar i redan befintliga portföljbolag.

”Framöver kommer vi fokusera mer på den portfölj vi har, än på att hitta nya bolag. För att portföljbolagen ska växa och utvecklas krävs det engagemang och då kan man inte oavbrutet fylla på med nya bolag. Det är en trend som gäller för fler investerare än för Collector”, säger Lena Apler.

En annan trend som KPMG beskriver vara på uppgång är konsolidering i form av företagsförvärv och olika typer av partnerskap. Även Johan Jerresand som är fintechansvarig på revisions- och rådgivningsföretaget PwC i Sverige, spår fler uppköp framöver.

”Tidigare hade många startups en vision om att revolutionera finansbranschen och slå ut befintliga aktörer. Men det har många lagt på hyllan och istället har man fokus på att växa sin idé tillräckligt stark för att sedan bli förvärvad av etablerade aktörer, däribland de digitala globala jättarna, som har börjat dammsuga marknaden på idéer”, säger han.

Ett exempel på en potentiell uppköpskandidat som är extra intressant ur ett svenskt perspektiv är enligt Johan Jerresand betalbolaget Klarna.

”Klarna kommunicerar att de kan komma att börsnoteras men det är fullt möjligt att bolaget istället blir förvärvat. Klarna har gjort en fantastisk resa och uppnått en imponerande värdering, men det är fortfarande småpengar för stora, globala aktörer som kan ha intresse av att komma åt deras kundbas och skala deras lösningar i sina ekosystem”, säger Johan Jerresand.

Både Johan Jerresand på PwC och Mårten Asplund på KPMG anser den svenska fintechscenen som stark och ser positivt på utvecklingen. Men samtidigt beskriver de vissa osäkerheter som tornar upp sig på himlen.

”I Sverige är vi tidigt ute med att ta till oss ny teknik och nya lösningar, men vi är däremot mindre bra på att kapitalisera fullt ut på idéerna. Det värnas fortfarande mer om de klassiska industribolagen än om att skala upp de innovationsbolag som kommer framt. Därav har många andra länder kommit ikapp oss inom fintech och relativt konkurrensen sett är vi inte lika starka längre”, säger Johan Jerresand.

På KPMG lyfter Mårten Asplund att osäkerheten som finns kring vissa geopolitiska frågor, såsom brexit, har en negativ inverkan på den generella investeringsviljan. Han ser även att det på nationell nivå finns politiska frågor som kommer påverka utvecklingen framöver. 

”För att vi ska behålla vår ställning krävs det att man från politiskt håll fortsätter att investera i utbildning och ser till att det är lönsamt att jobba och bo här. Det finns en allmän uppfattning om att svenska aktörer är duktiga på tech men det är inget som kommer gratis”, säger Mårten Asplund. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?