Annons

Fintechbolag och nischbanker varnar för flytt

Finansskatten kan hindra tillväxt och tvinga fram flytt av verksamheter och omstruktureringar. Det varnar fintechbolag och nischbanker för.

Lena Apler.
Lena Apler.Bild:Jack Mikrut

Skatten skulle få allvarliga konsekvenser konstaterar Lendify, en marknadsplats för lån med 29 anställda i Stockholm.

”Vi är i en tillväxtfas, vilket gör att vi måste rekrytera begåvade människor. Det här gör det dyrare och försämrar våra möjligheter att utmana storbankerna. Att storbankerna är så lönsamma bygger mycket på att konkurrensen är så dålig och vi vill öka alternativen för konsumenten”, säger Erika Eliasson, presskontakt på Lendify.

Lena Apler, ordförande för nischbanken Collector och ordförande för nybildade branschorganisationen Swedish Fintech Association, skräder inte orden.

”Det är ett så idiotiskt förslag att jag hoppas att det stannar vid ett förslag.”

Branschen kommer inte att acceptera skatten utan att vidta åtgärder, säger hon.

”Många funderar på att flytta verksamhet utomlands och andra har andra funderingar.”

Collector skulle inte låta skatten påverka bolagets tillväxt, säger Lena Apler, men kan tvinga fram stora förändringar.

”Det går alltid att bolagisera på olika sätt.”

Nischbanken Forex ser finansskatten som ett tydligt hot mot sin expansion och räknar med att behöva stänga omkring en tredjedel av sina 90 butiker i Sverige, har Di tidigare rapporterat.

Betalbolaget Izettle har 250 anställda i Sverige. Marknadschefen Johan Bendz, konstaterar att regeringens nyligen presenterade förslag kring personaloptioner gör det svårt att konkurrera på den globala arbetsmarknaden.

”I tillägg kommer nu ett förslag om en finansskatt som innebär ökade kostnader för personal. Detta ändrar förutsättningarna för oss till den grad att vi tvingas överväga var vi ska investera och växa framöver”, skriver han i ett mejl till Di.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?