ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Finska fjällen lockar fler än bara jultomten: ”Boom för hela industrin”

  • Världseliten i både alpint och längd har hittat till Norra Finland.
  • Foto: Jens K�rrman

Norra Finland är inte bara jultomten och slädturer. Skidåkningen i finska fjällen är spektakulär – och säsongen är lång. Världseliten i både alpint och längd har redan hittat hit. 

När finska Lappland kommer på tal är det lätt hänt att tanken går till jultomten. Dennes boning i en bergasal utanför Rovaniemi lockar människor från hela världen. Men norra Finland är definitivt inte bara gubben med röd dräkt och vitt skägg.  

I regionen finns även flera stora skidanläggningar med fin skidåkning för både familjer och proffs. 

Inom synhåll från svenska Tornedalen, fem mil öster om Pajala, reser sig fjället Yllästunturi. Det runda berget höjer sig över den omgivande tallskogen och når 719 meter över havet. Höjden är inte lika spektakulär som i alperna, eller ens i Sverige. Men skidåkningen som erbjuds tilltalar även finsmakare. 

Runt fjället finns 28 liftar och 63 pister. En stor del av nedfarterna går på kalfjället med milsvid utsikt. De breda pisterna, några är tre kilometer långa, är perfekta för vida carvingsvängar. 

”Om man ska jämföra med Sverige påminner utförsåkningen här om den i Björkliden. Men anläggningarna här är mycket större”, säger Janne-Juhani Haarma, vd på turistorganisationen Visit Ylläs. 

Bara några mil bort ligger ytterligare en stor anläggning, Levi. Om Ylläs, med byarna Ylläsjärvi och Äkäslompolo, är förstavalet för familjerna, är Levi ett mer urbant alternativ. Här finns mer nöjesliv, ett stort äventyrsbad och möjligheter till shopping. 

Pisterna är också lite brantare, det är i Levi som världscupspremiären i slalom sedan 15 år tillbaka arrangeras i mitten av november. 

Det är inte bara de alpina åkarna som kommer till norra Finland tidigt på säsongen. Många längdåkare i världseliten åker till regionen för att slipa formen innan tävlingarna drar i gång. Den svenska skidstjärnan Charlotte Kalla, uppvuxen i Tärendö på andra sidan gränsen, har listat Ylläs som bland de fem bästa i platserna i världen för längdskidåkning. 

”Vår främsta fördel är att vi kan garantera snö och vinter väldigt tidigt på säsongen. Det här året öppnade vi skidspåren redan i slutet av oktober”, säger Janne-Juhani Haarma. 

Även om den alpina skidåkningen är viktig i Ylläs och Levi var det med längdskidåkning allt började efter andra världskriget. Människor från södra Finland kom till tallskogarna i Lappland för att åka skidor i den orörda naturen. 

Längdskidåkningen har fortfarande en väldigt stark ställning på skidorterna, i Ylläs är den i princip jämbördig med utförsåkningen. Det finns stugägare som besöker orten år efter år utan att någonsin ta på sig ett par slalomskidor.

Det är lätt att förstå. Spårsystemet är något utöver det vanliga. I Ylläs finns 33 mil skidspår som prepareras i princip varje dag. I Levi finns det ytterligare 23 mil.

Den som ger sig ut i spåret kan susa fram genom Pallas-Yllästunturi nationalpark och om vädret tillåter är det möjligt att åka över flera av kalfjällen i området. Klassiskt eller skate spelar ingen roll, det är preparerat för båda teknikerna. 

Som svensk besökare noterar man direkt att skate är mycket större i Finland än i Sverige. Även många äldre glider fram på snön med rappa skateskär. 

Ett inslag i längdspåren i finska Lappland, vars motsvarighet inte riktigt finns i Sverige, är ett nätverk av vildmarkscaféer. Bara omkring Ylläs finns det 15 små restauranger efter spåren, varav de flesta nås enbart med skidor eller cykel. Där är det möjligt att äta lunch eller ta en fikapaus under skidturen. 

I Ylläs har nationalparken de senaste fyra åren öppnats upp för vintercykling med fatbike. 

”Färre människor i södra Finland börjar åka längdskidor i dag jämfört med förr. Cykel är ett nytt sätt att komma ut i den unika naturen här. Vi har 100 kilometer spår preparerade för fatbike”, säger Janne-Juhani Haarma. 

Vinterturismen i Finland är generellt mer utvecklad än i de norra delarna av Sverige. Anläggningarna är större och antalet bäddar långt fler. 

En viktig orsak är att turistentreprenörerna i norra Finland tidigt satsade på en internationell marknad.

”I dag kommer 47 procent av våra gäster från resten av världen. Det innebär en boom för hela industrin eftersom internationella gäster spenderar mer pengar än inhemska gäster”, säger Janne-Juhani Haarma. 

Världscupen i slalom i Levi har i många år gett mycket uppmärksamhet till regionen. Sedan tre år tillbaka avslutas långloppscupen i längdskidor med ett lopp mellan Ylläs och Levi. Under de 67 kilometrarna passerar åkarna över två fjäll i nationalparken. 

Loppet genomförs i början av april under den kanske finaste tiden på året norr om polcirkeln, vårvintern. 

”Det tog Vasaloppet 50 år att ha tusen åkare, det klarade vi på tre år. Vi har många skidåkare från Sverige, men vi vill gärna ha fler”, säger Janne-Juhani Haarma. 

 

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer