ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Finska byggbolag i storaffär

  • Foto: YIT

De finska byggbolagen Lemminkäinen och YIT meddelar att de går ihop. På Helsingforsbörsen rusar Lemminkäinens aktie med över 40 procent. Svenska byggbolaget Peab blir en vinnare då bolaget är storägare i Lemminkäinen.

 

På måndagsmorgonen skickade de finska byggbolagen Lemminkäinen och YIT ut ett gemensamt pressmeddelande där bolagen meddelar att de går ihop. Samgåendet skapar en ny finsk byggjätte med en årlig beräknad omsättning på 3,4 miljarder euro samt ett rörelseresultat på drygt 85 miljoner euro. Det nya bolaget kommer att bedriva verksamhet i Norden, Baltikum, Östeuropa samt Ryssland.

Samgåendet väntas godkännas på bolagens respektive extrastämmor i september och drygt 20 procent av aktieägarna i YIT har åtagit sig att säga ja medan 64 procent av ägarna i Lemminkäinen sagt ja. Planen är att sammanslagningen ska slutföras i november eller som senast i januari nästa år.

För aktieägare i Lemminkäinen blev det en riktig jackpott då bolagets aktie rusar med över 40 procent på Helsingforsbörsen. YIT-aktien, som också är noterad i Helsingfors, klättrar över 5 procent. Aktiereaktionerna är rimliga, enligt analytiker som Di talat med. Lemminkäinens kursrusning är motiverad med tanke på att ägarna får en så pass stor ägarandel i nya bolaget.

Svenska byggbolaget Peab blir en vinnare då bolaget kontrollerar drygt 10 procent av kapitalet i Lemminkäinen, rapporterar nyhetsbyrån Direkt.

Peabs aktier i bolaget var vid senaste kvartalsskiftet värda 432 miljoner kronor. Vid den tidpunkten uppgick Lemminkäinens aktiekurs till 18 euro. Efter måndagens rusning handlas kursen kring 28 euro.

"Vi har precis tagit del av detta och ska sätta oss in i detta och vad det innebär för oss", säger Niclas Winkvist, finanschef på Peab, till Direkt.

För varje aktie som ägarna kontrollerar i Lemminkäinen får de strax över 3,6 nya aktier i det nya bolaget. Därmed kommer drygt 40 procent av det nya bolaget att kontrolleras av ägare från Lemminkäinen medan resterande del kommer att kontrolleras av ägare från YIT. Hade ägarandelen i stället baserats på de genomsnittliga aktiekurserna de senaste tre månaderna hade Lemminkäinen-ägarnas andel blivit mindre.

Samgåendet beräknas generera synergier på 40 miljoner euro som ska vara fullt implementerade senast år 2020. Förhoppningen är att bolagen ska komplettera varandra och inte vara lika cykliskt känsliga.

Analytiker ser fördelar med samgåendet för båda bolagen. YIT har haft en ansträngd balansräkning med en skuldsättningsgrad på 103,6 procent. I det nya bolaget kommer den skuldsättningsgraden ned till 63,5 procent. YIT har bland annat investerat tungt i tomträtter i bland annat Ryssland vilket varit mindre lyckosamt. Å andra sidan söker Lemminkäinen tomträtter att köpa vilket bolaget nu slipper.

Men av de analytiker som Di talat med är det ingen som tror att affären får någon vidare påverkan på de svenska börsnoterade byggbolagen.

”Det är väldigt långsökt att dra några sådana växlar. Möjligen kanske det bidrar till en liten marginalpress men i så fall handlar det om små effekter”, säger en analytiker som vill vara anonym.

De största svenska byggbolagen är också betydligt större än Lemminkäinen och YIT, även efter samgåendet. Skanska omsatte exempelvis 145 miljarder kronor under 2016 medan det nya finska bolaget sammanlagt beräknas omsätta 3,4 miljarder euro, motsvarande 33 miljarder kronor.

I stället ses affären som ännu ett tecken på att den finska ekonomin äntligen är på väg att vända uppåt efter flera tunga år. Under det första kvartalet i år växte Finlands BNP med 1,7 procent, vilket var den bästa utvecklingen i euroområdet.

Tidigare i juni köpte amerikanska Blackstone det finska fastighetsbolaget Sponda för nästan 1,8 miljarder euro.

Tyck till