Annons

Finsk dynastivärvning: Ehrnrooth hämtar vd ur Ahlströmsläkten för att räta upp Fiskars

Nathalie Ahlström, styrelseledamot i släktens skogsjätte Ahlstrom-Munksjö, lämnar chefsskapet för Fazers godis för att som ny vd få styr på Ehrnrooth-kontrollerade Fiskars.

Nathalie Ahlström, ny vd på finländska Fiskars.
Nathalie Ahlström, ny vd på finländska Fiskars.Foto:ROB ORTHEN

Fiskars, som förutom att tillverka saxar och trädgårdsredskap äger bland annat Iittala och Royal Copenhagen, meddelar att Nathalie Ahlström har utsetts till vd och senast i januari 2021 efterträder den sedan i april tillförordnade vd:n, Fiskars ekonomidirektör Sari Pohjonen.

Nathalie Ahlström, född 1974 och del av den finska Ahlströmdynastin som är huvudägare i skogsjätten Ahlstrom-Munksjö, har suttit i styrelsen för Fiskars sedan i mars och kommer operativt närmast från befattningen som chef för familjeägda Fazers godisdivision, som omsatte 353 miljoner euro i fjol. 

Fiskars blir ett mångdubbelt större ansvarsområde att sköta: koncernen omsatte 1,1 miljarder euro samma år. Börsvärdet är 860 miljoner euro efter en halvering de senaste två åren, och exempelvis ett jämförbart rörelseresultat före avskrivningar som minskade drygt 25 procent under 2019 mot 2018. Den 21 april meddelades att Jaana Tuominen, vd sedan hösten 2017, lämnade bolaget.

Största ägare i Fiskars är dynastin Ehrnrooth, med lite drygt 30 procent av bolaget på sina händer enligt ägardatatjänsten Holdings. Släkten är även näst största ägare i Ahlstrom-Munksjö, och har en styrelseplats där.

Industrimannen Paul Ehrnrooth, styrelseordförande i Fiskars med höga befattningar i Kone och Wärtsilä på sin meritlista, lämnar ett uttalande om sin nya vd i kommunikén:

”Vi är väldigt glada över att Nathalie utsetts till Fiskars-koncernens verkställande direktör. Hon har en god meritlista som omfattar både strategisk planering och operativa uppgifter”, säger han, och fortsätter:

”Jag är övertygad om att kombinationen av hennes resultatinriktade och värdebaserade ledarskap kommer att leda bolaget i vår strävan till lönsam tillväxt och vår ambition att vara kundernas förstahandsval i trädgården och utelivet, på bordet och i köket.”

Valet av Nathalie Ahlström uppges vara resultatet av en ”grundlig och intensiv internationell sökprocess”, som landat i att hon är den mest lämpade att ”bygga hållbar tillväxt”.

Fiskars ägde förut aluminiumbåtföretaget Buster, men sålde det 2015 till Yamaha Boats.

Innehåll från Foyen advokatfirmaAnnons

Så görs bättre upphandlingar inom teknikintensiva branscher

Christoffer Löfquist och Oscar Wackling, advokater och partner på Foyen Advokatfirma.
Christoffer Löfquist och Oscar Wackling, advokater och partner på Foyen Advokatfirma.

Ska en entreprenadupphandling bli bra krävs juridisk kompetens – redan från start. 

Foyen Advokatfirma arbetar med teknikintensiva branscher och engageras ofta i komplicerade projekt.

– Vi vet var både möjligheterna och fallgroparna finns, säger Christoffer Löfquist, advokat och partner på Foyen.

Sverige går mot en lågkonjunktur och en ekonomi som tappar fart. Det finns risk för att färre projekt kommer att upphandlas, marginalerna blir mindre samtidigt som fler entreprenörer och leverantörer kämpar om kontrakten.

Genom att tidigt i upphandlingsfasen ta in rätt juridisk kompetens kan både en beställare och en entreprenör få en bättre affär.

– Vi bistår hela tiden olika klienter i upphandlingar och vet hur de ska genomföras för att bli så bra som möjligt. Detta blir särskilt tydligt vid projekt som enskilda beställare kanske genomför mer sällan men som vi hanterar dagligen, säger Christoffer Löfquist. 

Foyen har unik kompetens

Foyens branschfokus spänner över ett stort antal teknikintensiva branscher inom entreprenad, energi, fastighet och miljö, både för privata och offentliga aktörer.

Projekten som Foyen deltar i sträcker sig från några miljoner till flera miljarder kronor.

– När man tar in oss får man inte bara en upphandlingsjurist eller entreprenadjurist utan en samarbetspartner som har djup förståelse för projekten och branschen, säger Oscar Wackling, advokat och partner på Foyen Advokatfirma.

– Foyen tillhandahåller kvalitativa, kostnadseffektiva och resultatinriktade lösningar på de frågor som våra klienter ställs inför, avslutar Oscar Wackling.

Läs mer om Foyen Advokatfirma här 

Om Foyen Advokatfirma
Sedan 1987 har vi levererat juridiska lösningar och en absolut spetskompetens inom rättsområdena för våra branscher. Foyen har kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö och är idag över 100 medarbetare. Vår omsättning har mer än fördubblats under den senaste tioårsperioden, från 90 miljoner kronor 2010 till över 210 miljoner 2022.

Läs mer på foyen.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Foyen advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera