1515

Finländske oljemiljardären rekordinvesterar i förnybart i Sverige

Energikoncernen St1, som kontrolleras av finländske mångmiljardären Mika Anttonen, går på Sverigeoffensiv. Tyngst är en rekordinvestering i en ny anläggning för produktion av förnybara drivmedel i Göteborg till både vägtransporter och flyget.

Här vid St1:s oljeraffinaderi i Göteborg ska en ny anläggning för förnybara drivmedel byggas.
Här vid St1:s oljeraffinaderi i Göteborg ska en ny anläggning för förnybara drivmedel byggas.

”Sverige är St1:s enskilt största marknad och vi vill nu genom en rad strategiska och betydande satsningar stärka vår position och verksamhet här ytterligare. Det är samtidigt nödvändigt för att ta vårt ansvar för klimatomställningen och klara växande miljökrav från både politiker och kunder”, säger Per-Arne Karlsson, chef för förnybar energi på St1.

2010 blev den finländska koncernen en av de största aktörerna på den svenska drivmedelsmarknaden genom köpet av oljejätten Shells svenska verksamhet med både en stor stationskedja och ett oljeraffinaderi. Och nu har St1 gett grönt ljus för nya storinvesteringar i Sverige. Nyligen beslutade styrelsen att bygga en ny anläggning för produktion av förnybara drivmedel. Den nya enheten ska ligga invid bolagets oljeraffinaderi i Göteborgs hamn och beräknas kosta uppemot 1,5 miljarder kronor. 

”Tillsammans med den vätgasenhet som vi just byggt handlar det om cirka 2 miljarder kronor. Detta är den enskilt största investeringen i St1:s historia. Det känns jättekul och innebär att vi tar ett rejält steg mot att ställa om till förnybara drivmedel och leva upp till vår vision att vara ledande i att ställa om till CO2-medveten energi”, säger Per-Arne Karlsson.

Den nya fabriken får en kapacitet att producera 200.000 ton förnybart drivmedel årligen. Målet är att produktionen ska starta första kvartalet 2022. 

”Det handlar om HVO, ett förnybart transportbränsle, som ska förse den svenska marknaden där reduktionsplikten innebär att de fossila bränslena gradvis måste ersättas som fordonsbränsle. Den nya produktionen kan också användas av flyget där vi ser en jättepotential framöver och där reduktionsplikt också kan vara på väg”, säger Per-Arne Karlsson.

St1 har tidigare tecknat ett partnerskap med skogskoncernen SCA SCA B +3,55% Dagens utveckling kring tillverkning av förnybara drivmedel. 

”Vi gör den nya investeringen själva, men ska också formera partnerskapet med SCA. Preliminärt handlar det om att SCA tillhandahåller tallolja, som är en restprodukt från massatillverkningen, och som vi sedan vidareförädlar i den nya anläggningen i Göteborg”, säger Per-Arne Karlsson.

Men även andra typer av förnybara råvaror kan bli aktuella, uppger han.

Inom kort offentliggörs också att St1 köper drygt 20 tankstationer för tung trafik i Värmland av SÅIFA Värmland, för en hemlig summa. De ingår från 1 oktober i St1-ägda kedjan Shell TruckDiesel.

”Det är en betydande investering och bland annat ett led i att säkra avsättningen för vår produktion av förnybara drivmedel och samtidigt sänka utsläppen. Tunga transporter står för 10 procent av koldioxidutsläppen och de stationer vi nu tar över kommer att konverteras helt eller delvis till förnybara bränslen”, säger Per-Arne Karlsson.

Och han öppnar för fler förvärv framöver för att utvidga den svenska kedjan som nu har runt 480 stationer. Av dem är 285 St1-stationer medan knappt 200 drivs under Shellvarumärket.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?