1515
Annons

Finlands socialdemokrater går ut med Nato-tidsplan

Nu finns det ett datum för Natobeslutet i Socialdemokraternas finska systerparti. Den 14 maj är det tänkt att man ska ta ställning till en finsk medlemsansökan i Nato, enligt partisekreterare Antton Rönnholm till Di.  

Jens Stoltenberg och Finlands premiärminister Sanna Marin.
Jens Stoltenberg och Finlands premiärminister Sanna Marin.Foto:Markku Ulander/AP/TT

Förslaget till den finska partistyrelsen i SDP är att partiet ska hålla partifullmäktige den 14 maj för att ta ställning till en finsk medlemsansökan i Nato.
Det uppger partiets partisekreterare Antton Rönnholm i ett sms.

Det är fyra dagar före den finska presidenten Sauli Niinistös planerade statsbesök i Sverige. 

På måndagen publicerade den finska tidningen Iltalehti uppgifter utan källhänvisning om att den svenska regeringen har framfört att man vill att Finland och Sverige offentliggör samtidigt att man vill gå med i Nato under den tredje veckan i maj, samma vecka som den finska presidentens Sauli Niinistös statsbesök i Sverige. 

Uppgifterna rimmar väl med SDP:s offentliggjorda tidsplan. 

Är tidsplanen samordnad med de svenska socialdemokraterna?
”Alla har sina egna processer och tidsplaner”, skriver Antton Rönnholm till Di. 

Den svenska regeringen tidigarelade nyligen slutdatumet för den säkerhetspolitiska analysen där alla riksdagspartier ingår till den 13 maj, efter krav från Moderaterna.

Socialdemokraternas interna dialog ska vara klar den 12 maj, och det beslutande organet, partistyrelsen, har möte den 24 maj. Men i fredags öppnade samtidigt Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin för extrainsatt partistyrelsemöte för att hantera Natofrågan.

Det första steget i en Nato-process är att ett land anmäler intresse för att gå med i försvarsalliansen. Intresseanmälan granskas sedan av försvarsalliansen.

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?