ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Finlands centralbank vill ha bolånetak

Finland behöver makrotillsynsverktyg som begränsar bostadslånens maximala storlek i förhållande till låntagarens inkomster.

Det skriver landets centralbank, Finlands Bank, i ett pressmeddelande.

"Den finländska hushållsskulden har stigit till en historiskt hög nivå. /.../ Hushåll som är kraftigt skuldsatta i förhållande till sina inkomster och tillgångar är sårbara för effekterna av räntehöjningar, ekonomiska svårigheter och sjunkande bostadspriser", framhålls det.

Finlands Bank välkomnar att landets justitieministerium har inlett en utredning om inrättande av ett kreditregister. Detta anses kunna "hjälpa såväl långivarna som låntagarna att identifiera och hantera riskerna med skuldsättningen".

Sammantaget bedöms riskhanteringsförmågan i det finländska finansiella systemet vara "fortsatt god överlag". Till följd av Nordeas flytt till Finland kommer dock den finländska banksektorn bli en av de största i Europa i förhållande till ekonomin. Detta kommer att öka "de strukturella sårbarheterna på grund av banksektorns storlek, koncentration och nordiska kopplingar", skriver Finlands Bank.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies