1515
Annons

Finland vill begränsa strömmen av inresande ryssar

Antalet ryska medborgare som korsar gränsen till Finland har fördubblats sedan Vladimir Putin aviserade att ytterligare 300.000 ryssar ska mobiliseras till kriget i Ukraina.

Finlands premiärminister Sanna Marin.
Finlands premiärminister Sanna Marin.Foto:Xinhua

”6.470 ryssar anlände till Finland via landgränsen på torsdagen”, säger en finländsk gränsvakt.

I jämförelse kom 3.100 ryssar i början av veckan. Enligt ansvariga vid gränsen Vaalimaa är dock antalet som korsar gränsen fortsatt lägre än innan pandemin.

Premiärminister Sanna Marin sade på torsdagen att ”rysk turism och resande måste upphöra, inklusive transit genom Finland”. Finland bör omvärdera den potentiella säkerhetsrisk som ryska resenärer utgör, tillade hon.

Finland begränsade möjligheten till turistvisum för ryssar tidigare i september, men de kan fortsatt resa till landet med visum som utfärdats i andra Schengenländer.

Regeringen kallar till krismöte efter gasläckor på Nord Stream

Regeringen kallar nu till krismöte med anledning av gasläckorna på Nord Stream och Nord Stream 2 i Östersjön. 

”Så fort vi fick kännedom om det sammankallade vi krishanteringen på regeringskansliet och andra myndigheter” säger Utrikesminister Ann Linde (S) till Aftonbladet.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) uppger att svenska regeringen har kontakt med den danska regeringen.

”Vi tar allvarligt och seriöst på situationen”, säger Hultqvist till TT.

Han vill inte spekulera i vad som är orsaken till läckorna.

”Vi jobbar hela tiden med olika scenarier. Vi har kontakt med Försvarsmakten och myndigheter som Sjöfartsverket och Kustbevakningen är inblandade i detta. Vi återkommer när vi har mer att berätta.”

Utrikesminister Ann Linde (S) vill inte heller spekulera i vad som hänt, men säger till Aftonbladet att hon har kontakt med sin danska ministerkollega och att ett krishanteringsmöte ska hållas under kvällen.

”Så fort vi fick kännedom om det sammankallade vi krishanteringen på regeringskansliet och andra myndigheter” säger Linde. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera