Annons

Finland varnar för "gröna män"

Skyddspolisen, den finländska motsvarigheten till Säpo, misstänker att syftet med utländska fastighetsförvärv i Finland skulle kunna vara att inhysa styrkor utan beteckningar, så kallade gröna män, i en krissituation, skriver kvällstidningen Iltalehti.

I ett utlåtande till riksdagens förvaltningsutskott sägs att Skypo kontinuerligt gör iakttagelser om förberedelser för att kunna påverka i krissituationer.

Slutsatsen är att främmande makt i ett krisläge skulle kunna använda sådana fastigheter för att stänga av trafikleder och inkvartera "gröna män".

Iltalehti drar slutsatsen att det rör sig om ryska fastighetsköp.

Enligt Skypo är mängden utländska agenter i förhållande till folkmängden bland de största i västvärlden.

Skypo anser att det inte finns anledning att tro att så kallade nättroll ska påverka befolkningen, även om fenomenet som sådant får stor uppmärksamhet.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?