1515
Annons

Finland uppges nobba Jas Gripen

Finländska försvarsmakten uppges föreslå att amerikanska Lockheed Martins modell F-35 blir landets nästa jaktflygplan.

Det skulle betyda att Sverige går miste om en affär på runt 100 miljarder kronor.

Foto:Vilhelm Stokstad/TT

Flera utrikes- och säkerhetspolitiska källor bekräftar uppgiften om Finlands val, som grundas på F-35:s prestanda och hållbarhet, enligt kvällstidningen Iltalehti.

Därmed nobbas Saabs Jas 39 Gripen, som vid sidan av F-35 var ett av alternativen tillsammans med europeiska Eurofighter Typhoon, franska Dassault Rafale och amerikanska Boeing F-18 Super Hornet.

I våras flaggade Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) för den ”historiska möjligheten” att sälja Jas Gripen till Finland – en affär på uppemot 100 miljarder kronor.

”Det innebär att vi höjer nivån, kapacitetsmässigt, på Gripen E och vi skapar möjlighet att samverka på djupet mellan svenskt och finländskt flygvapen. Jag hoppas verkligen att vi går i land med den här affären”, sa han till TT i mitten av april.

Saab har också understrukit affärens betydelse.

”Det skulle vara Sveriges största industriella affär, så rent ekonomiskt är den naturligtvis otroligt viktig. Den bygger en långsiktighet för oss som företag med flera länder”, sade Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics, till Svenska Yle för knappt en månad sedan.

Ett beslut väntas före årsskiftet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?