Annons

Finland noterar Altia

Finska staten planerar att börsnotera spritbolaget Altia på Helsingforsbörsen, och i samband med det emittera nya aktier.

Det skriver Bloomberg News baserat på e-postade uttalanden från Finlands regering och från Altia, vars börsnotering under flera år har varit aktuell.

Bild:HASSE HOLMBERG / TT, HASSE HOLMBERG

Finska staten ämnar behålla åtminstone en tredjedel av bolaget, och skälet till börsnoteringen uppges vara att gynna Altias tillväxt och utveckling.

"Alla finländare kommer nu att få chansen att äga en bit av tillväxtsagan som bygger på finska råvaror", säger ekonomiministern Mika Lintila enligt Bloomberg.

Finska staten sade i oktober att den utredde en eventuell börsnotering, och redan i juni 2014 beslutades att staten inte längre behövde vara majoritetsägare i Altia. Då värderades bolaget av analytiker till cirka 300 miljoner euro, enligt vad Reuters rapporterade då.

I fredagens uttalanden från finska staten anges inga finansiella detaljer. Av hemsidan framgår att bolaget omsatte 359 miljoner euro 2017 (357) och hade en jämförelsebar rörelsemarginal på 7,8 procent (7,4).

I Altias varumärkesportfölj finns bland annat glöggen Blossa, vodkan Koskenkorva och akvaviten (kryddat brännvin) O.P. Anderson.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?