Finland kritiska till EU-förslag om digital skatt

Finland ogillar EU-kommissionens förslag till en tillfällig omsättningsskatt i EU på digitala jättar som Facebook och Google eftersom skatteintäkterna blir små.

Det sade Finlands finansminister Petteri Orpo till journalister på väg in till eurogruppens möte på fredagen.

Beskattning av den digitala ekonomin kommer att diskuteras på lördagen vid ekofinmötet.

”Den bästa lösningen är en global lösning. Jag är inte säker på att vi kan hitta en tillfällig lösning i EU som fungerar”, sade han.

OECD arbetar för att hitta en internationell överenskommelse.

”Vi har gjort noggranna beräkningar och kommissionens förslag är inte en bra modell. Vi får inte in särskilt mycket pengar på den”, sade finländaren.

Alla beslut i skattefrågor kräver enhällighet bland EU-länderna.

Österrikes finansminister Hartwig Löger sade att det är en rättvisefråga. Traditionella företag betalar omkring 23 procent i skatt medan de digitala bolagen bara betalar 8-9 procent.

På kort sikt vill kommissionen införa en omsättningsskatt på 3 procent på sådan digital aktivitet där användarna spelar stor roll för att skapa värden.

På lång sikt föreslår kommissionen att EU ska övergå till en skatt på vinster som genereras från digitala aktiviteter inom ett land, även om företaget inte har någon fysisk närvaro där.

Det senaste året har Tyskland blivit allt mer motvillig till kommissionens förslag. Ekonomikommissionär Pierre Moscovivi sade att han inte kunde föreställa sig att Tyskland skulle motsätta sig en sådan skatt, men att justeringar kan behöva göras.

Lettlands finansminister Dana Reizniece-Ozola sade att hon inte förstod Tysklands motvillighet.

Hon förespråkade en interimslösning, som skulle kunna motivera övriga länder i världen att nå en internationell lösning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?