ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Brexit

Finland: Brexit kommer att göra ont

Skilsmässan mellan EU och Storbritannien kommer att vara så smärtsam att inget land kommer att vilja göra detsamma. Det spår Finlands finansminister i en intervju.

 

Storbritanniens utträde ur EU är nu formellt påbörjat då premiärminister Theresa May i mars aktiverade artikel 50, klausulen i EU-fördraget som reglerar ett medlemslands utträde ur unionen.

Storbritannien har nu två år på sig att förhandla fram nya avtal med EU, till exempel rörande fri rörlighet och handel. Bedömare har på förhand spekulerat om vilka eftergifter som EU kommer att tvinga Storbritannien till. Farhågan är att andra länder kan tänkas lämna om Storbritannien får plocka russinen ur kakan.

Finlands finansminister Petteri Orpo tror på tuffa och smärtsamma förhandlingar för Storbritannien.

”Den här skilsmässan, efter 40 års äktenskap, kommer oundvikligen att bli så tuff att ingen annan kommer att vilja genomgå den”, säger Petteri Orpo i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

”Jag tror att det kommer att bli ett prejudikat som ingen kommer att vilja följa”, tillägger han.

Behöver företaget pengar? Sälj fakturan till bäst pris – jämför här (extern tjänst)

Storbritanniens beslut att lämna EU har svetsat samman de kvarvarande 27 medlemsländerna, säger Petteri Orpo.

”Om den andan kvarstår kommer den att föra Europa framåt”, säger han.

Storbritanniens premiärminister Theresa May utlyste tidigare veckan nyval som ska hållas den 8 juni. Bedömare har spekulerat i att Theresa May, vars konservativa parti Tories leder stort i opinionsmätningar, vill stärka sin ställning inför förhandlingarna med EU.

Tyck till