Annons

Finland är världens bäst styrda land

Finland är världens bäst styrda land enligt tankesmedjan The Legatum Institutes välståndsindex 2016. Sverige kommer först på femteplats

Vilka är världens bäst styrda länder? Den internationella tankesmedjan Legatum Institute har tagit reda på detta i sitt årliga välståndsindex, en undersökning som rankar länder efter rättssäkerhet, nationell hälsa och utbildningsnivå.

Finland hamnar på första plats i Legatums mätning, konstaterar affärssajten Business Insider som tittat närmare på indexlistans topp 17-länder. Finland har klättrat rejält sedan förra året: hela fyra platser upp. Republiken Finlands regering leds av statsminister Juha Sipilä. 

En viktig faktor i mätningen är ländernas styre, som mätts med fokus på effektivt styre, demokrati, politiskt deltagande och rättssäkerhet. Genom att undersöka ländernas valdeltagande, lagstiftningen och antalet kvinnor i parlamentet har Legatum kommit fram till ett resultat.

Det är många europeiska länder som ligger i topp på listan, men även andra länder från andra världsdelar tar sig uppåt i rankningen. Sverige kommer först på en femteplats och faller ned ett steg sedan förra årets mätning, rapporterar Business Insider. 

Topp 17 bäst styrda länder enligt Legatums index: 

1. Finland
2. Nya Zeeland
3. Norge
4- Nederländerna
5. Sverige
6. Schweiz
7. Danmark
8. Luxemburg
9. Kanada
10. Tyskland
11. Storbritannien
12. Island
13. Australien
14. Irland
15. Estland
16. Belgien
17. Japan


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?