ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fingerprints vd: Det är många som faller av nu

  • Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson. Foto: Joey Abrait

Den mest intensiva fasen med brutal konkurrens är enligt Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson nu förbi. Trots att lagerproblemen är lösta vill han inte kommentera tillväxtförutsättningarna för andra halvåret.

"Jag pratar inte om tuff konkurrens längre, för nu är det en normal konkurrenssituation", säger Christian Fredrikson till Di.

Menar du att vi är förbi den mest intensiva fasen där nya konkurrenter stormar in i marknaden?
"Absolut! Senaste 18 månaderna har det hela tiden kommit nya spelare. Nu är det ett fåtal spelare som tagit volymerna och vi ser ingen ny som kommer in. När priserna har gått ner så mycket har aktörerna med stor volym en otrolig fördel, och vi ser ingen ny som kommer in och levererar på kvalitet och pris. Det är många som faller av nu", säger han.

Trots att biometribolaget grovt missar de lågt ställa förväntningarna på både omsättning och resultat fick aktien en flygande start under fredagens handel och var efter en timme upp med 10 procent. Mycket beroende på att bolaget för första gången på länge andas framtidsoptimism.

Har ni möjlighet att nå tillväxt under andra halvåret, jämfört med samma period i fjol?
"Jag förstår frågan, men jag ger ingen prognos. Det vi kommunicerar är normaliserade lager och att vi klarar oss väl i konkurrensen. Det är ingen ny information om ASP-utvecklingen. Vi har haft sjunkande marknadsandelar på grund av dual sourcing, men nu har vi tagit viktiga affärer och design wins, som visar att vi vänder marknadsandelarna på vissa kunder."

Vad kan du säga om marknadsandelen totalt sett?
"Vi tror att det under året kommer vara runt 50 procent, men vi har säkert varit under 50 procent i andra kvartalet."

Även om vd Christian Fredrikson säger att konkurrensen lättat faller bruttomarginalen med 2 procentenheter mellan första och andra kvartalet, justerat för lagernedskrivningarna i respektive kvartal. Bruttomarginalen var justerat för inkurans klart lägre än vad analytikerna i snitt räknat med.

Kommer bruttomarginalen att plana ut på de här nivåerna eller kommer den fortsätta att falla?
"Vi ger ingen prognos. Det har vi slutat med. Jag har sagt att vi ska vara mellan 40 till 45 procent i bruttomarginal och där ska vi klara oss. Vi klarar oss bra i konkurrensen och det finns inget nytt att säga om det genomsnittliga försäljningspriset, som minskar 20 procent."

Förutom framtidsoptimismen levererar Fingerprint Cards ett oväntat starkt kassaflöde och bolaget presenterar samtidigt ett samarbete med processorjätten Qualcomm.

"Våra sensorer förintegreras i deras Snapdragon-plattform, vilket blir ett kostnadseffektivt alternativ för att driva penetrationen bland mobiltillverkare i lågprissegmentet."

Kan samarbetet komma att utvecklas?
"Just nu är det för låg- och mellansegmentet, men vem vet om framtiden. I premiumsegmentet har de sin ultraljudssensor jag tror de fortsätter att köra på."

Tyck till