Fingerprints ras fortsätter

Biometribolaget Fingerprint Cards fortsätter att falla handlöst på Stockholmsbörsen. Aktien har nu rasat nästan 30 procent sedan årsskiftet.

 

2017 har inte börjat bra för Fingerprint Cards. Aktien har fallit tungt och fortsätter att falla på måndagen. Vid klockan 16 på måndagen är aktien ned med över 3 procent.

Det betyder att Fingerprint har fallit med nästan 30 procent – bara sedan årsskiftet. Aktien handlas nu kring 45 kronor jämfört med nivån kring 115 kronor som aktien låg på i slutet av sommaren.

SEB skickade på måndagen ut en färsk analys där banken upprepar sin köprekommendation och riktkursen 75 kronor. Men SEB ser också en risk för fortsatt höga lagernivåer, något som påverkade Fingerprint negativt under fjärde kvartalet i fjol och bidrog till att bolaget tvingades att vinstvarna i början av december.

SEB drar slutsatsen efter diskussioner med mobiltelefontillverkare och biometribolag som hölls i samband med stora telekommässan i Barcelona i förra veckan.

En annan sak som oroar investerare är vad Fingerprints marknadsandel uppgår till. I samband med mobilmässan i Barcelona hävdade konkurrenten Goodix att de plockar marknadsandelar i Kina, den största marknaden för fingeravtryckssensorer, och att de är nära att bli nummer ett.

Fingerprints långsiktiga mål är en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 20 procent 2017 till 2019 och en genomsnittlig rörelsemarginal på 30-35 procent under perioden. Men en ökad prispress ger upphov till frågetecken kring huruvida bolagets marginaler kan upprätthållas. I förra veckan sa vd:n Christian Fredriksson till Di att bolaget planerar att försvara sina marginaler genom att röra sig uppåt i värdekedjan och satsa mer på mjukvara.

Samtidigt har blankare fortsatt att utöka sina positioner i Fingerprint. Totalt är drygt 16,6 procent av kapitalet blankat vilket gör Fingerprint till det mest blankade bolaget på Stockholmsbörsen. Då blankarna har fortsätter att utöka sina positioner samtidigt som kursen faller tyder på att de tror på en fortsatt nedgång för Fingerprint-aktien.

Fingerprint lider också av att bolaget har ett lågt förtroende på aktiemarknaden. Förre vd:n Johan Carlström, som är misstänkt för insiderbrott och väntar på åtal, är nu officiellt ensam huvudägare i Fingerprint. I slutet av februari meddelades det att Lars Söderfjell och Urban Fagerstedt sålt sina aktier i Sunfloro till Johan Carlström. Sunfloro kontrollerar de röststarka och onoterade A-aktierna i Fingerprint.

”En ny huvudägare skulle höja förtroendet rejält”, säger en analytiker som Di talat med.
I februari meddelades det också att finanschefen Johan Wilsby lämnar sin post för att ta motsvarande tjänst i ögonstyrningsbolaget Tobii.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ZiccumAnnons

Så eliminerar de kylkedjan för vaccin

Vaccin har debatterats frekvent i snart ett år med anledning av coronapandemin. Även vaccinens kylkedja har diskuterats flitigt. Här har svenska Ziccum en lösning. Med sin patenterade teknologi kan bolaget eliminera behovet av den komplicerade och kostsamma kylkedjan. 

I princip alla vaccin måste förvaras kallt, i exakt rätt temperatur, från det att de lämnar tillverkaren och under hela transporten till den som ska vaccineras. Detta kallas för kylkedjan och om kedjan bryts, riskerar vaccinet att förstöras. Särskilt svårt blir det att inte bryta kedjan när vaccin ska transporteras över jordklotet till otillgängliga platser i utvecklingsländer, där det exempelvis kan finnas brister med elektricitet. Att bibehålla kylkedjan är, förutom att vara logistiskt komplicerat, också mycket kostsamt. Nu har det Lundabaserade bolaget Ziccum utvecklat en teknologi som löser problemet. 

- Med vår patenterade teknologi LaminarPace kan vi skonsamt torka vaccin i rumstemperatur till pulverform. Detta betyder att det går att både lagra och transportera vaccin utanför kylkedjan, säger Göran Conradson, vd på Ziccum, och tillägger:

- Vaccin klassas egentligen som ett billigt läkemedel, men transportkostnaden är enorm. Här kan vi göra en stor skillnad. 

Läs mer om Ziccums mål och lösning.

Alla substanser intakta efter torkning

Göran Conradson liknar Ziccums torkprocess vid att duscha. När du duschar blir badrummet fuktigt och spegeln immig. När du sedan öppnar dörren till det torra intilliggande rummet, uppstår en utjämning mellan fuktig och torr luft. Badrumsspegeln kommer att vara exakt lika ren eller smutsig som innan du duschade, eftersom det bara är vattenmolekylerna som avdunstat. 

- Med vår teknologi har vi industrialiserat denna process. Vi avdunstar vätskan i läkemedlet och samlar upp allt annat i ett filter – alla substanser är med andra ord intakta, säger han. 

Siktet inställt på massvaccination i utvecklingsländer

Ziccum, som grundades 2017 och är listade på Nasdaq First North Growth Market, har sedan starten siktat in sig på vaccin. 

- Jag ser inga begränsningar med vår teknologi och tror att vi kan torka de flesta vacciner, då det är en generell process. Om vi inleder samarbete med en vaccinutvecklare skulle vi också kunna torka covid-19-vaccin. Men vårt primära fokus är massvaccinationer i utvecklingsländer. Kylkedjan har för stora brister och det finns miljontals barn som saknar livsviktig vaccination. 

Vill bygga unik vaccinanläggning i Sverige

Under 2021 ska Ziccum undersöka möjligheten att bygga en så kallad fill and finish-anläggning för temperaturstabila vaccin i Sverige – som i så fall blir världens första.

- Vi är ett utvecklingsbolag och ser det som ett naturligt steg framåt. Det är också en viktig del i Sveriges beredskap att ha en egen vaccinanläggning, avslutar Göran Conradson. 

Om Ziccum

Ziccum utvecklar nya temperaturstabila versioner av världens mest behövda och livsavgörande vacciner. Med bolagets patenterade teknologi LaminarPace möjliggörs produktion av nya, skonsamt torkade formuleringar som kan transporteras enkelt och kostnadseffektivt, utan krav på en komplicerad och dyr kylkedja hela vägen från fabrik till sista barnet längst bort från moderna logistiknoder. Läs mer om Ziccum.

 

Mer från Ziccum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ziccum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?