ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fingerprint: Vi har inte lämnat kurspåverkande information

  • Fingerprints vd Christian Fredriksson Foto: Joey Abrait

Fingerprint Cards förnekar uppgifterna om att bolagets toppar ringt analytiker och varnat för att konsensusprognoserna för första kvartalet är för höga.

"Fingerprint Cards har inte lämnat ut kurspåverkande information i analytikersamtal och inte heller kommenterat analytikers prognos", kommenterar bolaget i ett pressmeddelande.

Fingerprint Cards aktie fick en dramatisk resa på måndagen. Först steg kursen som mest över 8 procent efter ett pressmeddelande om att bolaget testar sin lösning för ansiktsigenkänning. Men på eftermiddagen vände aktien tvärt och avslutade ned 2,1 procent.

På tisdagen stod det klart vad som fällt aktien. Fingerprint Cards tillförordnade finanschef Hassan Tabrizi och ir-chefen Stefan Pettersson ska ha ringt runt till analytiker och varnat för att konsensusprognoserna är för höga, särskilt för årets första kvartal.

Det framkom i en analys från Pareto Securities där analyshuset drog ner sina estimat betydligt. Rekommendationen sänktes från behåll till sälj och riktkursen från 12 till 7 kronor.

Fingerprint Cards hann backa 6,9 procent till 8,9 kronor innan aktien handelsstoppades på förmiddagen. Stoppet höll i sig hela dagen men handeln väntas återupptas under onsdagen.

I ett pressmeddelande skriver Nasdaq att aktien handelsstoppats på grund av att insiderinformation inte offentliggjorts på ett korrekt sätt. Beslutet att handelsstoppa aktien togs i samråd mellan Nasdaq och Finansinspektionen. Det innebär att instrument knutna till Fingerprint har handelsstoppats i hela EU.

Från Fingerprint Cards håll har bolaget agerat enligt regelverket och varken lämnat ut kurspåverkande information eller kommenterat analytikernas prognos. De skriver i ett pressmeddelande att bolaget har "sedvanliga samtal med analytiker" och noterar att två av dem skickat ut uppdateringar efter samtal den 19:e vars.

"Under samtalen som genomfördes den 19 mars kommenterade bolaget bland annat den tilltagande förändringen av marknadsförutsättningarna för kapacitiva fingeravtryckssensorer för smartphones, som tidigare kommunicerats i bokslutskommunikén för 2017", skriver Fingerprint Cards och hänvisar till rapporten där bedömningen görs att marknadsläget på den kinesiska marknaden mattats av och att försäljningen väntas försvagas under det första kvartalet.

Bolaget förväntar sig även att marknaden för fingertryckssensorer för smartphones kommer att minska under året.

Under tisdagen kom också beskedet att Hassan Tabrizi lämnar Fingerprint Cards på eget initiativ och ersätts av Pernilla Lidén. Hassan Tabrizi kommer istället att bli ny finanschef på Eniro. 

Frågan är om Fingerprint brutit mot reglerna genom att informera analytiker i stället för att gå ut brett med informationen.

Det är svårt att säga vilken typ av information som kan utgöra insiderinformation på förhand, menar Ellinore Sandin, jurist vid marknadstillsynsavdelningen på Finansinspektionen.

"Information som typiskt sett skulle kunna utgöra insiderinformation är ju information som kan få en väsentlig kursdrivande effekt. Men det går inte att säga generellt, det måste avgöras i varje enskilt fall", säger hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies