1515

Fingerprint: Vi har inte lämnat kurspåverkande information

Fingerprint Cards förnekar uppgifterna om att bolagets toppar ringt analytiker och varnat för att konsensusprognoserna för första kvartalet är för höga.

"Fingerprint Cards har inte lämnat ut kurspåverkande information i analytikersamtal och inte heller kommenterat analytikers prognos", kommenterar bolaget i ett pressmeddelande.

Fingerprints vd Christian Fredriksson
Fingerprints vd Christian FredrikssonFoto:Joey Abrait

Fingerprint Cards aktie fick en dramatisk resa på måndagen. Först steg kursen som mest över 8 procent efter ett pressmeddelande om att bolaget testar sin lösning för ansiktsigenkänning. Men på eftermiddagen vände aktien tvärt och avslutade ned 2,1 procent.

På tisdagen stod det klart vad som fällt aktien. Fingerprint Cards tillförordnade finanschef Hassan Tabrizi och ir-chefen Stefan Pettersson ska ha ringt runt till analytiker och varnat för att konsensusprognoserna är för höga, särskilt för årets första kvartal.

Det framkom i en analys från Pareto Securities där analyshuset drog ner sina estimat betydligt. Rekommendationen sänktes från behåll till sälj och riktkursen från 12 till 7 kronor.

Fingerprint Cards hann backa 6,9 procent till 8,9 kronor innan aktien handelsstoppades på förmiddagen. Stoppet höll i sig hela dagen men handeln väntas återupptas under onsdagen.

I ett pressmeddelande skriver Nasdaq att aktien handelsstoppats på grund av att insiderinformation inte offentliggjorts på ett korrekt sätt. Beslutet att handelsstoppa aktien togs i samråd mellan Nasdaq och Finansinspektionen. Det innebär att instrument knutna till Fingerprint har handelsstoppats i hela EU.

Från Fingerprint Cards håll har bolaget agerat enligt regelverket och varken lämnat ut kurspåverkande information eller kommenterat analytikernas prognos. De skriver i ett pressmeddelande att bolaget har "sedvanliga samtal med analytiker" och noterar att två av dem skickat ut uppdateringar efter samtal den 19:e vars.

"Under samtalen som genomfördes den 19 mars kommenterade bolaget bland annat den tilltagande förändringen av marknadsförutsättningarna för kapacitiva fingeravtryckssensorer för smartphones, som tidigare kommunicerats i bokslutskommunikén för 2017", skriver Fingerprint Cards och hänvisar till rapporten där bedömningen görs att marknadsläget på den kinesiska marknaden mattats av och att försäljningen väntas försvagas under det första kvartalet.

Bolaget förväntar sig även att marknaden för fingertryckssensorer för smartphones kommer att minska under året.

Under tisdagen kom också beskedet att Hassan Tabrizi lämnar Fingerprint Cards på eget initiativ och ersätts av Pernilla Lidén. Hassan Tabrizi kommer istället att bli ny finanschef på Eniro. 

Frågan är om Fingerprint brutit mot reglerna genom att informera analytiker i stället för att gå ut brett med informationen.

Det är svårt att säga vilken typ av information som kan utgöra insiderinformation på förhand, menar Ellinore Sandin, jurist vid marknadstillsynsavdelningen på Finansinspektionen.

"Information som typiskt sett skulle kunna utgöra insiderinformation är ju information som kan få en väsentlig kursdrivande effekt. Men det går inte att säga generellt, det måste avgöras i varje enskilt fall", säger hon.


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?