Annons

Fingerprint: Söderfjell och Carlström är anhållna

Strax efter klockan elva på måndagen meddelade biometribolaget Fingerprint Cards att styrelseledamoten Lars Söderfjell och storägaren och tidigare vd Johan Carlström anhållits. Misstankarna rör grovt marknadsmissbruk i samband med vinstvarningen i december.

Lars Söderfjell, styrelseledamot i Fingerprint Cards, samt storägaren Johan Carlström.
Lars Söderfjell, styrelseledamot i Fingerprint Cards, samt storägaren Johan Carlström.Bild:FPC

"Vi ser mycket allvarligt på det inträffade och de uppgifter som nu kommit till vår kännedom. Vi samarbetar givetvis med Ekobrottsmyndigheten", säger Jan Wäreby, styrelseordförande i Fingerprint Cards, i ett pressmeddelande.  

Enligt Fingerprint Cards påverkas bolagets operativa verksamhet inte av det inträffade. När det kommer till Lars Söderfjells fortsatta arbete i styrelsen har inget beslut fattats. Bolaget meddelar vidare att de för närvarande inte har några ytterligare kommentarer att ge.

I ett separat pressmeddelande bekräftar Ekobrottsmyndigheten att de utreder misstänkt grovt insiderbrott i Fingerprint Cards-aktien samt att två personer frihetsberövats. Myndigheten meddelar vidare att de genomfört husrannsakningar under måndagen.

”Senast på torsdag måste man fatta beslut om de ska häktas eller släppas, men det kan mycket väl ske att man tar det beslutet tidigare än torsdag”, säger Niklas Ahlgren, presskommunikatör vid Ekobrottsmyndigheten.

Förundersökningen inleddes den 12 december efter att värdepappersinstitut uppmärksammat omfattande försäljningar innan vinstvarningen den 8 december.

Ekobrottsmyndigheten har tidigare inlett flera olika utredningar kring handel i Fingerprint Cards.

”Jag vill inte inom ramen för detta ärende gå in på vad som varit tidigare, vi har nu att göra med en ny händelse från december 2016 som vi ska gå till botten med”, säger kammaråklagare Olof Kronlund, i en kommentar.

Johan Carlström lämnade sin anställning i Fingerprint Cards i oktober 2016, men kvarstod som huvudägare. Han är sedan tidigare åtalad för misstänkt grovt insiderbrott. Den rättegången är planerad till våren 2017.

Di rapporterade i december om att det värdepappersinstitut där Johan Carlström förvaltarregistrerat en stor del av sitt innehav av B-aktier i Fingerprint Cards under november minskat ägandet i bolaget.

”Hade jag arbetat på Ekobrottsmyndigheten hade jag gått in till en åklagare och sagt att det här måste vi ta tag i. Det finns en skyldighet att utreda brottsmisstankar och det skulle förvåna mig om de inte tittar på det här – inte minst med tanke på hans historik. Jag vet inte om de gör det, men det är min kvalificerade gissning”, sa Per Friberg, tidigare finansmarknadsexpert på ekobrottsmyndigheten, till Di efter avslöjandet.

Fingerprint Cards aktie backar med drygt 6 procent på måndagen.


Innehåll från Wilfast Förvaltning ABAnnons

Wilfast utvecklar ny effektiv och konkurrenskraftig logistik

Nästa höst invigs Martin & Serveras nya klimatsmarta lager på knappt 40 000 kvadratmeter i Herestadberg i Norrköping. Men till skillnad från många andra byggprojekt har den här byggprocessen redan från början kännetecknats av ett transparent, lyhört och nära samarbete mellan alla inblandade parter. Resultatet är en effektiv och flexibel logistikfastighet med låga hyresnivåer. Ett projekt där alla blir vinnare.

När Martin & Servera förvärvade tomten utanför Norrköping hade de en tydlig vision om att uppföra ett modernt och rationellt lager med ett strategiskt läge i Mellansverige. Lika självklart var det att uppföra lagret till en så låg kostnad som möjligt utan att ge avkall på byggnadens kvalité och dess låga framtida underhålls- och driftskostnader. Martin & Servera överlät tomten till Wilfast, som tillsammans med Ness, Risan & Partners övertog huvudansvaret för projektet.

Vi valde att samla ihop olika kompetensområden och sätta ihop en projektgrupp med målet att bygga billigt, bra och samtidigt hållbart för framtiden. 

– Genom att först förvärva marken och sedan upphandla en flexibel entreprenad får Martin & Servera en modern och skräddarsydd logistikfastighet till förmånliga hyresvillkor. Det är ett innovativt upplägg som vi gärna är en del av i nya framtida projekt. Tillsammans med Ness, Risan & Partners har vi den finansiella trygghet som krävs för att vara delaktig även i större fastighetsprojekt, säger Nils Rydh, projektansvarig på Wilfast.

Kännetecknande för projektet med Martin & Servera har varit att det redan från början funnits en fullständig öppenhet kring kostnader och vad eventuella tillägg och ändringar medför i form av förändrade hyreskostnader för hyresgästen.

– Jag vågar påstå att vi har haft en närmast unik öppenhet i det här projektet, vilket varit en viktig del i det goda samarbetet men också en trygghet för såväl projektutvecklaren som för hyresgästen. Det här är värdefulla erfarenheter som vi tar med oss in i liknande projekt i framtiden, säger Mattias Wilson, vd på Wilfast.

Någon kilometer ifrån Martin & Serveras lager bygger just nu Rusta ett helt nytt lager i Norrköping. Ytan uppgår till knappt 70 000 kvadratmeter. I det här fallet köper Wilfast tillsammans med Ness, Risan & Partners projektet långt innan det är färdigställt. Rusta tecknar ett långsiktigt hyresavtal, och sköter själva genomförandet av projektet. Fastigheten tillträds när det är färdigställt.

– Vi har en mångårig relation med Rusta där vi genomfört förvärv och tillhandahållit förvaltning. Att vi fortsätter det samarbetet nu när företaget expanderarar känns som ett kvitto på att vi är en uppskattad och eftertraktad transaktionspartner och förvaltare. I vanlig ordning medverkar även Wilfast som investerare vid förvärvet. Det är sedan många år en del av Wilfast affärsidé och är en del i företagets långsiktiga engagemang i fastigheterna vi förvaltar. Att fungera som både fastighetsägare och förvaltare är en trygghet för våra hyresgäster och innebär att våra hus hanteras med både omsorg och noggrannhet, säger Mattias Wilson.

Trots att de båda fastigheterna i Norrköping ligger geografiskt nära varandra, visar de på bredden och skillnaderna i upplägg för de olika projekten. Gemensamt är dock alltid en tydlig och genomtänkt plan för hur Wilfast kan skapa mervärden för såväl investerare som för hyresgäster.

– Wilfast är en flexibel organisation inom segmentet logistikfastigheter och vårt samarbete med Ness, Risan & Partners innebär förhållandevis stora finansiella muskler. Det gör att vi kan gå in i nya fastighetsutveklingsprojekt med kreativa förutsättningar för att hitta nya och okonventionella lösningar som kanske leder till att projekten går hela vägen in i mål istället för att de stannar redan på ritbordet. Vi är alltid beredda på att lyssna på nya fastighetsutvecklingsidéer, avslutar Mattias Wilson.

Fakta Wilfast

Wilfast är en heltäckande partner på den nordiska fastighetsmarknaden som arbetar med förvaltning, uthyrning, fastighetsutveckling, förvärv, finansiering och försäljning. Våra uppdragsgivare och samarbetspartners består av svenska och utländska fastighetsägare och fastighetsfonder samt noterade fastighetsbolag. Verksamheten är främst inriktad på kommersiella fastigheter inom lager, logistik, industri där vi i merparten av uppdragen även är medinvesterare. För närvarande förvaltar vi cirka 1,2 miljoner kvadratmeter lokalyta, med ett fastighetsvärde överstigande 10 miljarder kronor, i ett 20-tal städer i Sverige samt i Danmark och i Finland. 

Läs mer på www.wilfast.se 

Mer från Wilfast Förvaltning AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wilfast Förvaltning AB och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?