Fingerprint rasar på börsen efter vinstvarning

För Fingerprint Cards ser tisdagen ut att bli en av de värsta börsdagarna någonsin. Aktien rasar med över 30 procent efter ännu en vinstvarning samtidigt som utdelningen ställs in.

 

I ett pressmeddelande på morgonen meddelar biometribolaget Fingerprint Cards att det första kvartalet bli ännu sämre än bolaget tidigare trott och att utmaningarna kvarstår under andra kvartalet. Fingerprint drar också tillbaka prognosen för 2017 samt förslaget om utdelning.

Intäkterna väntas rasa med mer än 50 procent under första kvartalet 2017 jämfört med första kvartalet i fjol.

Vinstvarningen får aktien att rasa – rejält. Som mest var aktien ned med över 40 procent. Vid klockan 09.30 på tisdagen var den ned med strax över 30 procent.

Om aktien stänger på dessa nivåer är det en av de värsta börsdagarna någonsin för Fingerprint.

"Jag kan inte komma ihåg att ett OMXS30-bolag rasat så här mycket. Det kanske har hänt men det hör absolut inte till vanligheterna", säger Di:s analytiker Ulf Petersson.

Fingerprints ras innebär att drygt fem miljarder kronor av bolagets börsvärde gått upp i rök på tisdagsförmiddagen.

Strax innan lunchtid hade aktien dock återhämtat sig något då den vid klockan 11.30 var ned med drygt 25 procent.

Aktien återhämtade sig något efter att Fingerprints finanschef Johan Wilsby under en telefonkonferens på morgonen sagt att bolaget inte ser någon dramatisk förändring vad gäller bruttomarginalen. I det fjärde kvartalet låg bruttomarginalen på 44 procent.

”Fingerprint måste fokusera på att fortsätta att göra förvärv och bredda bolaget så att det inte är en enbent chiptillverkare. Då kommer bolaget att vara borta från banan på några års sikt tror jag”, sa Di:s analytiker Richard Bråse om Fingerprints vinstvarning i Di:s Börsmorgon.

Fingerprint föreslår också tre nya styrelseledamöter: Alexander Kotsinas, Ann-Sofie Nordh och Dimitrij Titov. Katarina Bonde och Peter Carlsson har avböjt omval.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?