Annons

Fingerprint i linje med vinstvarningen

Fingerprint Cards resultat var väntat efter den vinstvarning som bolaget gjorde i slutet av januari.
Biometribolaget gör en rörelseförlust på 40,6 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, vilket är en avsevärd försämring från rörelsevinsten på 520 miljoner kronor under motsvarande period förra året.
"Jag är besviken över vinstutvecklingen för helåret och fjärde kvartalet", skriver vd Christian Fredrikson i en kommentar.

Obs Bilden är ett montage!
Obs Bilden är ett montage!Bild:Colurbox

Bolaget tror att försäljningen kommer fortsätta att försvagas under det första kvartalet 2018 och kommer ge reviderade finansiella mål under andra kvartalet.

Nettoomsättningen uppgick till 615 miljoner kronor, vilket även var den preliminär omsättningen. I fjärde kvartalet 2016 omsatte Fingerprint 1.6 miljarder kronor.

Analytikernas snittförväntningar, som sammanställts av SME Direkt efter vinstvarningen, låg på en omsättning på 615 miljoner kronor och ett rörelseresultat på minus 40,8 miljoner kronor, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Nettoresultatet landade för kvartalet landade på minus 16,5 miljoner kronor efter en positiv skattepost om 24 miljoner kronor.

"Vårt resultat för fjärde kvartalet påverkades av en växande förändring av marknadsförhållandena för kapacitiva fingeravtryckssensorer för smartphones. Vi är verksamma på en tuff marknad med intensiv konkurrens, men jag är besviken över vinstutvecklingen för helåret och fjärde kvartalet", skriver vd Christian Fredrikson i en kommentar.

Fingerprint Cards FING B -0,99% Dagens utveckling bedömning är att marknadsläget på den kinesiska smartphonemarknaden har mattats av ytterligare under det fjärde kvartalet, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi förutser att vår försäljning kommer att fortsätta försvagas under det första kvartalet 2018", skriver Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson

Fingerprint Cards kommer nu att se över de långsiktiga finansiella mål bolaget lanserade för cirka ett år sedan, i samband med bokslutet för 2016.

Översynen sker med tanke på det sparprogram som sjösatts och de förändrade marknadsförutsättningarna inom sensorer för smarta telefoner.

"Bolaget avser anpassa de finansiella målen till de ändrade förutsättningarna, och återkomma med reviderade mål under det andra kvartalet 2018", skriver bolaget i fredagens rapport.

Enligt de mål som släpptes i februari i fjol skulle intäkterna ha en genomsnittlig årlig tillväxttakt om cirka 20 procent 2017 till 2019. Rörelsemarginalen skulle i genomsnitt ligga mellan 30-35 procent för perioden 2017 till 2019.

I samband med vinstvarningen uppgav bolaget att det räknade med att försäljningen "kommer att vara fortsatt svag under första kvartalet 2018".

Utveckling på marknaden har lett till en pågående konsolidering i hela värdekedjan, skriver Fingerprint.

Samtidigt uppger Christian Fredrikson att bedömningen är att marknaden för fingeravtryckssensorer för smartphones, mätt i värde, kommer att minska under 2018.

"Jag vill understryka att vår ambition är att behålla en ledande position inom smartphones, samtidigt som vi flyttar tyngdpunkten i våra investeringar mot nya framväxande biometrimarknader", skriver han.

.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?