1515

Fingerprint genomför ytterligare kostnadsbesparingar

Biometribolaget Fingerprint Cards drar åt svångremmen och vidtar ytterligare kostnadsbesparingar. Bolaget tvingas dessutom göra lagernedskrivningar. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Foto:Björn Larsson Rosvall/TT

Kostnadsbesparingarna uppskattas innebära besparingar på omkring 350 miljoner kronor på årsbasis med fullt genomslag i slutet av det fjärde kvartalet 2018. Antalet tjänster kommer minska med omkring 179. I slutet av första kvartalet hade Fingerprint cirka 400 anställda, skriver Nyhetsbyrån Direkt

”Vi fortsätter att anpassa verksamheten till den genomgripande och snabba förändringen av affärsförutsättningarna, med målet att återgå till lönsam tillväxt. Kostnadsbesparingsåtgärderna vi meddelar idag är viktiga för att stärka konkurrenskraften”, säger Christian Fredrikson, vd för Fingerprint Cards FING B +2,89% Dagens utveckling , i pressmeddelandet. 

Omstruktureringskostnaderna uppskattas till omkring 65 Mkr varav majoriteten kommer redovisas under det tredje kvartalet 2018. 

I kombination med det tidigare besparingsprogrammet på 360 Mkr, som verkställdes under det första kvartalet, kommer rörelsekostnadsnivån enligt Fingerprint Cards understiga 400 Mkr på årsbasis. 

Utöver det nya sparprogrammet meddelar Fingerprint Cards även att bolaget kommer göra en icke kassaflödespåverkande lagernedskrivning på 336 Mkr som kommer redovisas under det andra kvartalet 2018. Dessutom gör bolaget en avskrivning på 143 Mkr av aktiverade forskning och utvecklingsprojekt som kommer redovisas under det andra kvartalet. 

"Lagervärdet för vissa av bolagets produkter beräknas överstiga det rådande marknadsvärdet, då skiftet mot mindre och billigare fingeravtryckssensorer har haft en negativ inverkan på det genomsnittliga försäljningspriset", skriver Fingerprint Cards. 

Sedan årsskiftet har Fingerprint Cards-aktie backat med nästan 60 procent. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?