Annons

Fingerprint bekräftar Di:s uppgifter

Fingerprint Cards bekräftar Di:s uppgifter att bolaget har fått ett brev avseende förberedande av ett offentligt uppköpserbjudande avseende bolagets aktier.

 

 

OBS! bilden är ett montage
OBS! bilden är ett montageBild:Colourbox

"Eftersom den samlade bedömningen är att sannolikheten för att uppköpsplanerna ska kunna förverkligas är låg, anser bolaget att uppgifterna inte utgör insiderinformation. Bolaget har därför inte haft någon skyldighet enligt regelverket att självständigt kommentera uppgifterna", skriver Fingerprint i ett pressmeddelande.

Bolaget uppger också att Stockholmsbörsen, i enlighet med sitt regelverk, ålagt bolaget att kommentera uppgifterna. Fingerprints policy är annars att inte kommentera rykten,spekulationer eller andra uppgifter i media förutom i det fall bolaget har en skyldighet att göra detta.

Fingerprint var klockan 11.40 upp 15 procent. 

Di har tidigare under torsdagen fått uppgifter om att det kinesiska teknikbolaget Watertek Information Technologies grundare och huvudägare Jiangtao Chen fortfarande är  intresserad av biometribolaget Fingerprint Cards FING B -3,34% Dagens utveckling

Enligt uppgift ska ett brev ha överlämnats direkt till Fingerprints styrelseordförande Jan Wäreby och vd:n Christian Fredrikson i tisdags.

Källan i fråga uppger sig stå nära Jiangtao Chen, mannen bakom Watertek Information Technology.

För drygt ett år sedan förekom uppgifter om att det kinesiska bolaget hade lagt ett bud som avvisats av Fingerprint Cards styrelse. Enligt Di:s uppgifter ska processen den gången inte ha gått så långt som till ett bud. De kinesiska intressenterna ska dock ha varit negativt inställda till storägaren Johan Carlström.

Bloomberg rapporterade i mitten av november om att en potentiell budgivare, som velat förhandla med biometribolagets styrelse, ska ha hänvisats direkt till huvudägaren Johan Carlström.

Enligt Di:s källa ska Jiangtao Chen nu på nytt visat sitt intresse för bolaget och förbereda ett bud på samtliga utestående aktier i Fingerprint Cards. En del av due diligence-processen återstår dock och utan att den avklarats finns heller ingen bankfinansiering av köpet.

Intresset ska inte komma direkt från det börsnoterade Watertek utan gå via ett annat bolag, Hongkong Zhongyuan Capital Company, som också kontrolleras av Jiangtao Chen. Bolaget grundades för drygt ett år sedan och i somras utsågs Mike Huang Yang till ny vd. Han har tidigare jobbat på nätverkssidan inom den kinesiska jätten Huawei i bland annat Turkiet och Tyskland.

Beijing Watertek Information Technology är en underleverantör till försvarsindustrin och handlas på Shenzhenbörsen. Bolaget hade en försäljning på motsvarande 2,8 miljarder kronor och rapporterade ett rörelseresultat på 950 Mkr under 2016. Vid utgången av september hade Watertek en nettokassa på 2,7 miljarder kronor, enligt Factset. Det kan ställas i relation till att Fingerprint Cards vid onsdagens stängning hade ett börsvärde på drygt 5,3 miljarder kronor.

Innehåll från KIAAnnons

Biltillverkaren: Alla bilar ska vara laddbara år 2024

Alla nya bilar ska vara laddbara – redan om två år.

Det är i alla fall planen för biltillverkaren Kia Sverige.

Här är modellerna som ska göra det möjligt.

EV6 GT – en modern och kraftfull elektrisk prestandabil

Sedan 2013 har Kia lanserat åtta laddbara bilmodeller i Sverige och är idag marknadsledare på området.

Men företaget nöjer sig inte. Med en uttalad strategi och en vilja att skapa en laddbar rörelse där så många som möjligt ska kunna ställa om till att köra på el har de tagit ett viktigt beslut.

Målet är 100 procent laddbart år 2024.

Att Kia är en aktör som ligger i framkant i omställningen till en mer hållbar mobilitet visar försäljningssiffrorna tydligt.

Enligt statistik från Vroom (Sveriges ledande auktoritet inom statistik, historik och marknadsinformation på den svenska fordonsmarknaden) hade det sålts 118 595 laddbara bilar januari till oktober 2022. Detta motsvarade 52,9 procent av alla nyregistreringar. Av dessa var 35,6% elbilar och 24,1% bilar med laddhybridteknik.

När det kommer till elbilsförsäljningen under oktober i år så ökade försäljningen med 73 procent jämfört med oktober 2021. Totalt såldes närmare 8 000 nya elbilar under månaden.

När det kommer till Kia så är 83 procent av deras nyförsäljning i dag laddbar (i jämförelse med totalmarknadens 53 procent) – en bra bit på väg mot målsättningen på 100 procent laddbara 2024.

I dag har Kia det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet – i snitt på 35 g/km CO2 – av de största bilmärkena i Sverige. Detta kan jämföras med genomsnittet i branschen på 74 g/km januari till oktober, enligt Vroom,

Bakgrunden till Kias framgång när det kommer till laddbara är flera, men en tydlig den specialutvecklade elbilsplattformen e-GMP, som ligger till grund för den andra generationens elbilar, som bland annat årets bil 2022 – EV6 och nya EV6 GT är byggd på.

Plattformen möjliggör den senaste tekniken, med ultrasnabb laddning och lång verklig räckvidd.

Kia EV6 GT är det senaste tillskottet på elbilsplattformen. Det handlar om en familjebil med dubbla motorer med totalt 585 hästkrafter och ett vridmoment på 740 Nm. Räckvidden för EV6 GT är upp till 424 kilometer (enligt WLTP) och med bilens 800-voltsteknik laddar batteriet från 10–80 procent på ner till 18 minuter med en >250 kW snabbladdare.

Interiört har EV6 GT, som är en crossover mellan en personbil och en suv, en panoramaskärm (dubbla välvda 12,3-tumsskärmar), skålade sportstolar med neongröna sömmar och en tvåekrad sportratt.

På ratten sitter dessutom en särskild neongrön knapp för att aktivera extremläget My GT, som är en av fem olika körinställningar som ger olika respons från bland annat elmotorer, bromsar, styrning, fjädring och antisladdsystem.

Elbilsplattformen e-GMP ligger dessutom till grund för den kommande 7-sitsiga familje-suven EV9, som just nu genomgår sluttester inför världslanseringen under nästa år.

Se bilderna på nya kraftfulla EV6 GT.

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera