ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Trumps handelskrig

Finanstoppen: USA är på väg att förlora handelskriget

  • Stephen Roach Foto: Jin Lee

Handelskriget mellan USA och Kina rasar vidare. Nu varnar finansräven Stephen Roach för att USA är på väg att förlora kampen. Det skriver CNBC.

I början av mars twittrade USA:s president Donald Trump att det för USA:s del skulle vara bra med ett handelskrig och att det skulle vara enkelt att vinna. 

Presidentens senaste drag är en lista med kinesiska varor till ett exportvärde om 200 miljarder dollar, motsvarande nära 1.760 miljarder kronor, som han hotar att belägga med importtullar på 10 procent.

Men alla håller inte med. Stephen Roach, senior fellow vid det prestigefyllda universitetet Yale och tidigare vice ordförande för Morgan Stanley i Asien, verkar inte ge mycket för Donald Trumps ord.

”Handelskrig är inte enkla att vinna. De är enkla att förlora, och USA är på väg att förlora det här handelskriget”, säger han till CNBC.

2017 importerade Kina amerikanska varor för runt 1.140 miljarder kronor, en bråkdel jämfört med USA:s import av kinesiska varor som uppgick till 4.440 miljarder.

Stephen Roach menar dock att USA:s beroende av billiga kinesiska varor och Kinas köp av amerikanska statsobligationer sätter käppar i hjulet för den amerikanska handelskrigslyckan.

”Idén om att Kina har ett matematiskt problem missar det faktum att USA har ett par problem själva”, säger han.

Mohamed El-Erian, chefsekonom på Allianz, anser däremot att USA sitter i förarsätet och kommer gå segrande ur striden.

”Titta bara på utvecklingen på de amerikanska marknaderna jämfört med Kina och jämfört med andra”, säger han och pekar på USA:s mer dynamiska ekonomi kommer överträffa den mer slutna kinesiska motsvarigheten.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies