Annons

Finansräven har lagt börsen bakom sig: ”Vet knappt vad jag ska köpa”

Olof Stenhammar är lantbrukare, finansman och OS-entusiast – och nu även aktuell som sommarvärd i P1. 

För Di berättar han om varför det inte blir något svenskt OS, hur det känns att fylla 80, relationen till börsen och synen på corona.

Foto:Mattias Ahlm
Foto:Mattias Ahlm

Varför fortsätter du att kämpa för ett svenskt OS?
”Jag drabbades av OS-bacillen redan som 11-åring efter sommar-OS i Helsingfors. Den är icke botbar. Då ville jag söka OS till Finspång!”

Vad stoppar Sverige gång på gång – världspolitik, maktspel, pengar, fysiska förutsättningar eller vad?
”Senast i Lausanne förra året sökte vi vinter-OS till Stockholm. Jag spelade en perifer roll. Konkurrenten, Milano, var helt enkelt bättre. Vi ska inte söka OS om till exempel staten inte skriver på de finansiella garantierna, vilket konkurrenten gjorde. Inte ens Stockholm skrev på värdkontraktet utan överlät det till lilla Åre. Snacka om att bjuda med armbågen.”

Är du själv en skicklig maktspelare, rentav road av det?
”Jag sätter mer eller mindre genomtänkta mål och strävar att uppnå dem. Ser inte det som något maktspel.”

Du har varit vd för spelbolaget Alga, vice vd för Bonnierkoncernen och startade 1984 Optionsmäklarna, världens första elektroniska och privata börs, som 24 år senare såldes till Nasdaq för 32 miljarder kronor. Med 1.800 hektar är du en av Värmdös största markägare och driver flera gårdar, däribland Siggesta och på ön Åbord vid Höga kusten. Har du som gammal finansräv några aktietips?
”Tyvärr inte. Vet knappt själv vad jag ska köpa eller sälja.”

Vad gör du nu för tiden?
”Både Siggesta och The Viking Museum på Djurgården, där jag är delägare, har drabbats av krisen. Siggesta är ju ett paradis för familjer och har repat sig bra inför ’svemestern’. Vikingamuseet får vi se hur turismen utvecklar sig.”

Du blir 80 år nästa vår. Hur påverkas ditt liv av corona?
”Som del i riskgruppen håller jag mig i karantän på gårdarna, håller avstånden och tvättar händerna. Jag har att göra, men är djupt bekymrad över att den svenska strategin lett till sådana dödstal. 6 till 8 gånger fler än våra nordiska grannar. Jag kommer inte att ta ordet corona i min mun under programmet!”

Nervös?
”Lagom, som vanligt. Jag spelar in i förväg. Är för spontan för att chansa på direktsändning.”

Hur tror du att ditt program kommer att tas emot av lyssnarna?
”Ingen aning!”

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera