Annons

Finansprofilen om Svenska Akademien: "Man skäms!"

Upprördheten är stor efter att Sara Danius tvingats lämna sitt uppdrag som Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Både finansprofiler och politiker rasar mot beskedet. 

<p>Kvinnorna fick gå männen är kvar. Sara Danius lämnar posten som ständig sekreterare för Svenska Akademien. Även Katarina Frostensson lämnar. Frågan är vad som händer nu efter torsdagens krismöte.</p>
Avanzas ordförande Sven Hagströmer.
Avanzas ordförande Sven Hagströmer.Foto:JENS L´ESTRADE / TT, JENS L ESTRADE / TT

På torsdagskvällen meddelade Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att hon avgår från sitt uppdrag och lämnar sin stol. Avhoppet skedde efter att en grupp ledamöter inom Svenska Akademien förklarat att de inte hade förtroende för Sara Danius. Den första kvinnan på posten som Svenska Akademiens ständiga sekreterare tvingades därmed bort under dramatiska former. Beskedet har mötts av bestörtning. 

En av dem som rasar över att Sara Danius  tvingats bort är finansprofilen och Avanzas ordförande Sven Hagströmer. 

”Danius avgår! Problemlösningen inom Akademien är märklig. Den som varit mest försiktig i sina uttalanden avgår men de pratglada gubbarna sitter kvar”, skriver Sven Hagströmer på Twitter och fortsätter:

”Man skäms! I alla avseenden!”

Även Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, upprörs över att Sara Danius tvingas bort.

”Den starka kvinna som försökt städa upp i Svenska Akademien tvingas bort. Jag är faktiskt helt mållös. Fullständigt ovärdig hantering. Men Danius går med högt huvud”.

Och socialministern Annika Strandhäll (S) skriver på Twitter att hon kommer att bära en knytblus i dag för att visa sitt stöd till Sara Danius. 

Knytblusen har blivit ett kännetecken för Sara Danius, som ofta bär klädesplagget. 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?