1515
Annons

Finanspolitiska rådet: Oberoendet hotas

Finanspolitiska rådet befarar att dess oberoende hotas av Överskottsmålskommitténs förslag om att ändra modellen för att utse ledamöter i rådet.

Harry Flam, Finanspolitiska rådets ordförande.
Harry Flam, Finanspolitiska rådets ordförande.Bild:Jack Mikrut

Det skriver Finanspolitiska rådet i ett pressmeddelande.

Överskottsmålskommitténs förslag är att modellen för att utse rådsledamöter ändras så att en valberedning, med ledamöter från riskdagens finansutskott ingår, i fortsättningen ska nominera nya rådsledamöter.

"Utredningen menar att detta kommer att stärka rådets oberoende i förhållande till regeringen. Vi menar tvärtom att utredningens förslag skulle minska rådets oberoende. Med utredningens förslag kommer finansministern ha möjlighet att påverka vem finansutskottets ledamöter föreslår som ny medlem i rådet", framgår det av pressmeddelandet.

Rådsledamöterna ser visserligen principiella problem med dagens modell för att nominera nya ledamöter, men om den ska ändras föreslår de i stället en valberedning som inte har partipolitisk sammansättning.

"En sådan valberedning skulle exempelvis kunna bestå av närmast föregående rådsordförande, generaldirektören för en central myndighet på det ekonomisk-politiska området, t.ex. Konjunkturinstitutet, samt en representant för akademin", skriver rådsledamöterna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?