Annons

Finansministrarna börjar diskutera klimatkrisen: ”Det kostar i statsbudgeten”

HELSINGFORS

EU-ländernas finansministrar börjar på allvar diskutera ekonomiska styrmedel för att hejda klimatkrisen.

”Fler borde göra som Sverige”, säger Magdalena Andersson (S).

De stora skogsbränderna 2018 tar Magdalena Andersson upp som exempel på hur klimatkrisen påverkar Sverige.
De stora skogsbränderna 2018 tar Magdalena Andersson upp som exempel på hur klimatkrisen påverkar Sverige.Foto:Mats Andersson/TT, Josefine Stenersen

Klimatfrågan har tagit steget från miljöministrar till finansministrar.

”Det händer något i finansministerkretsen globalt, men också här i EU, att den här frågan verkligen börjar komma upp bland finansministrarna. Vi hade en bra diskussion i dag med stort engagemang”, säger Magdalena Andersson efter fredagens lunch med EU-kollegerna i Helsingfors.

Hon säger att det finns en global koalition av finansministrar mot klimatförändringar, där Finland och Chile är två av de drivande länderna.

”Fler och fler finansministrar börjar se att klimatförändringarna inte är något som händer i framtiden, utan det kostar i statsbudgeten här och nu. Det är inte bara vi i Sverige som märkte det förra året med bränderna utan man har sett det i land efter land efter land.”

Hon säger att finansministrarna sitter på väldigt många ekonomiska instrument.

”Det handlar om skatter. Vi måste beskatta utsläpp. Fler måste göra som Sverige. Det är också vi som sitter på pengarna för de investeringarna som behöver göras”, säger Magdalena Andersson.

Hon påpekar också att det är viktigt att instrumenten används för att göra klimatomställnignen på ett socialt acceptabelt sätt så att alla kan vara med oavsett var man bor, och oavsett vad man har för inkomst.”

På torsdagen tryckte avgående ECB-chefen Mario Draghi för att de EU-länder som har finanspolitiskt utrymme ska använda det nu när konjunkturen saktar in.

Har Sverige det?

”Jag tycker att vi har en väldigt balanserad ekonomisk politik. Det har väl funnits en del som tycker att vi skulle ha sparat mer. Jag tycker inte att det hade varit så väl avvägt i det här läget när det är en nedåtgående konjunktur.”

Magdalena Andersson säger att sparandet är lite ”starkare” än i fjol.

”Men vi gör inga dramatiska besparingar. Det tycker jag är väl avvägt.”

Samtidigt kritiserar hon en del EU-länder, utan att nämna namn.

”Det är problematiskt att flera EU-länder inte har använt de här goda åren till att i tillräckligt stor utsträckning betala av på statsskulden nu när vi går in i ekonomisk avmattning. Det är en av de risker vi har pekat på vad gäller den ekonomiska utvecklingen”, säger Magdalena Andersson.

Hon rycker också ut till försvar för EU-jätten Tyskland, som pressas att gå in med konjunkturstöd.

”Alla länder behöver driva en väl avvägd finanspolitik, men det blir lite konstigt när länder som inte har gjort sin hemläxa de senaste åren plötsligt börjar peka på Tyskland och tycker att de ska agera.”

Finansministrarna diskuterade på fredagen även brexit, trots att det egentligen inte var på dagordningen.

”Det är klart att det blir bekymmersamt för Irland om det blir en avtalslös brexit. Storbritannien skulle förstås drabbas absolut hårdast, men Irland kommer därefter”, säger Magdalena Andersson.

Hon säger att det handlar om mer än ekonomi.

”Jag är finansminister och bryr mig mycket om pengar, men det finns en mycket djupare dimension här och det är den irländska gränsen. Det kan påverka människors liv och hälsa”, säger Magdalena Andersson.


Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?