1515
Annons

Finansministrarna börjar diskutera klimatkrisen: ”Det kostar i statsbudgeten”

HELSINGFORS

EU-ländernas finansministrar börjar på allvar diskutera ekonomiska styrmedel för att hejda klimatkrisen.

”Fler borde göra som Sverige”, säger Magdalena Andersson (S).

De stora skogsbränderna 2018 tar Magdalena Andersson upp som exempel på hur klimatkrisen påverkar Sverige.
De stora skogsbränderna 2018 tar Magdalena Andersson upp som exempel på hur klimatkrisen påverkar Sverige.Foto:Mats Andersson/TT, Josefine Stenersen

Klimatfrågan har tagit steget från miljöministrar till finansministrar.

”Det händer något i finansministerkretsen globalt, men också här i EU, att den här frågan verkligen börjar komma upp bland finansministrarna. Vi hade en bra diskussion i dag med stort engagemang”, säger Magdalena Andersson efter fredagens lunch med EU-kollegerna i Helsingfors.

Hon säger att det finns en global koalition av finansministrar mot klimatförändringar, där Finland och Chile är två av de drivande länderna.

”Fler och fler finansministrar börjar se att klimatförändringarna inte är något som händer i framtiden, utan det kostar i statsbudgeten här och nu. Det är inte bara vi i Sverige som märkte det förra året med bränderna utan man har sett det i land efter land efter land.”

Hon säger att finansministrarna sitter på väldigt många ekonomiska instrument.

”Det handlar om skatter. Vi måste beskatta utsläpp. Fler måste göra som Sverige. Det är också vi som sitter på pengarna för de investeringarna som behöver göras”, säger Magdalena Andersson.

Hon påpekar också att det är viktigt att instrumenten används för att göra klimatomställnignen på ett socialt acceptabelt sätt så att alla kan vara med oavsett var man bor, och oavsett vad man har för inkomst.”

På torsdagen tryckte avgående ECB-chefen Mario Draghi för att de EU-länder som har finanspolitiskt utrymme ska använda det nu när konjunkturen saktar in.

Har Sverige det?

”Jag tycker att vi har en väldigt balanserad ekonomisk politik. Det har väl funnits en del som tycker att vi skulle ha sparat mer. Jag tycker inte att det hade varit så väl avvägt i det här läget när det är en nedåtgående konjunktur.”

Magdalena Andersson säger att sparandet är lite ”starkare” än i fjol.

”Men vi gör inga dramatiska besparingar. Det tycker jag är väl avvägt.”

Samtidigt kritiserar hon en del EU-länder, utan att nämna namn.

”Det är problematiskt att flera EU-länder inte har använt de här goda åren till att i tillräckligt stor utsträckning betala av på statsskulden nu när vi går in i ekonomisk avmattning. Det är en av de risker vi har pekat på vad gäller den ekonomiska utvecklingen”, säger Magdalena Andersson.

Hon rycker också ut till försvar för EU-jätten Tyskland, som pressas att gå in med konjunkturstöd.

”Alla länder behöver driva en väl avvägd finanspolitik, men det blir lite konstigt när länder som inte har gjort sin hemläxa de senaste åren plötsligt börjar peka på Tyskland och tycker att de ska agera.”

Finansministrarna diskuterade på fredagen även brexit, trots att det egentligen inte var på dagordningen.

”Det är klart att det blir bekymmersamt för Irland om det blir en avtalslös brexit. Storbritannien skulle förstås drabbas absolut hårdast, men Irland kommer därefter”, säger Magdalena Andersson.

Hon säger att det handlar om mer än ekonomi.

”Jag är finansminister och bryr mig mycket om pengar, men det finns en mycket djupare dimension här och det är den irländska gränsen. Det kan påverka människors liv och hälsa”, säger Magdalena Andersson.

Fler sätter nollutsläppsmål - men inte de största utsläpparna

Allt fler bolag sätter nollutsläppsmål till 2050, visar en ny kartläggning av amerikanska storbolag. Men betydligt färre vidtar åtgärder för att nå dem - och de största utsläpparna gör minst.

Exxon mobil, en av de största utsläpparna i USA.
Exxon mobil, en av de största utsläpparna i USA.Foto:Matt Brown

Antalet företag som utlovar nollutsläpp till 2050 kommer nästan fördubblas till nästa år, jämfört med i dag. Enligt en ny rapport från Just Capital, som kartlagt de 1000 bolag som har högst marknadsvärde i USA, handlar det om en ökning från 102 till 238 bolag. Samtidigt åtar sig nu nästan hälften av bolagen, 489 stycken, att minska sina utsläpp.

Allt fler får också sina mål verifierade av organisationen Science Based Targets Initiative (SBTi), vilket i korta drag innebär att de anses vara vetenskapligt förankrade. Antalet företag som hade mål i nivå med ett 1,5-gradersscenario kommer öka med 21 procent från i år till och med nästa, och för 2 grader är det nästan en dubblering. 

Men sammanlagt är det fortfarande bara en bråkdel av de amerikanska storbolagen som kommer ha vetenskapligt förankrade utsläppsmål nästa år - 128 stycken. Martin Whittaker, vd för Just Capital, varnar för att framstegen är för små.

”Vi har sett en fördubbling av nettonollåtaganden och en ökning av vetenskapsbaserade mål också, men de är inte nödvändigtvis koncentrerade till de branscher som genererar störst utsläpp, som såklart är de där åtgärderna verkligen behövs”, säger han till CNBC.

I själva verket hade nästan inga högutsläppsindustrier några aggressiva åtaganden, enligt rapporten. 1,5-gradersmål var vanligast inom konsumentföretag.

”Klädmärken och andra konsumentinriktade industrier kan uppleva en push från sin kundkrets”, säger Whittaker.

Samtidigt är det stor skillnad på mål och att faktiskt vidta åtgärder.  Martin Whittaker är orolig för att företag ska vänta till sista minuten med att agera, istället för att successivt minska sina utsläpp.

”Men alla företag som satte 2050-mål hade också delmål - som intressenter kan använda för att bedöma deras framsteg och driva på för mer förändring om de inte gör några framsteg”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera