Annons

Finansministerns fest fortsätter - överskotten växer

Överskotten i statskassan fortsätter överträffa tidigare förväntningar, till glädje för finansminister Magdalena Andersson. Riksgälden skriver ännu en gång upp sin prognos för statens finanser.

Finansminister Magdalena Andersson (S)
Finansminister Magdalena Andersson (S)Bild:TT
Riksgäldsdirektör Hans Lindblad.
Riksgäldsdirektör Hans Lindblad.Bild:Jesper Frisk

Statskassan, statens finansiella sparande, går mot överskott på 51 miljarder kronor i år och 48 miljarder 2019 enligt en ny prognos från Riksgälden, den myndighet som ansvarar för hanteringen av statsskulden.

Utsikterna för statsfinanserna stärks därmed ytterligare något jämfört med bedömningen i oktober, som då innebar en rejäl upprevidering. Överskotten väntas nu bli 13 respektive 5 miljarder kronor starkare i år och nästa år, jämfört med oktoberprognosen.

Uttryckt i andel av BNP uppgår statens finansiella sparande till 1,1 respektive 1,0 procent 2018 och 2019, bedömer myndigheten.

”Det är en något starkare utveckling än i föregående prognos, vilket främst beror på en starkare ekonomisk tillväxt”, skriver Riksgälden.

Statsskulden beräknas också krympa snäppet snabbare jämfört med oktoberprognosen, till mycket låga 23 procent av BNP 2019, från omkring 30 procent 2017.

Samtidigt konstaterar Riksgälden att Sverige är ”nära en konjunkturtopp” och att det finansiella sparandet sakta börjar trappa ned från 2017 års oväntat stora överskott på närmare 60 miljarder kronor.

I år forsar statens skatteintäkter in i takt med den fortsatt starka konjunkturen, bland annat blir skatteintäkterna från bolagsvinster och hushållens kapitalinkomster högre än tidigare beräknat, noterar Riksgälden. Samtidigt minskar statens utgifter för migration jämfört med tidigare år.

Men 2019 väntar en nedväxling på intäktssidan. BNP-tillväxten väntas bromsa in från 2,7 procent i år till 1,7 procent 2019 inte minst på grund av sjunkande bostadsinvesteringar, samtidigt som arbetslösheten vänder upp något till 6,8 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?