1515

Finansministern vill se fler poliser men vägrar höja lönen

Finansminister Magdalena Andersson (S) vill ha fler poliser, militärer, lärare och undersköterskor. Men det blir inga lönelyft för de grupperna, säger hon till Dagens Nyheter.

Magdalena Andersson.
Magdalena Andersson.Bild:TT

Statsfinanserna går med överskott vilket öppnar möjligheten för finansministern Magdalena Andersson att ge mer pengar till välfärden. På den kommande socialdemokratiska partikongressen kommer hon föreslå satsningar på offentlig sektor.

”Jag vill att vi ska använda överskotten för att öka investeringarna i samhället. Jag vill att vi ska anställa fler läkare, undersköterskor, lärare, fler poliser och fler soldater, säger Magdalena Andersson till Dagens Nyheter.

Exakt hur mycket pengar det handlar om eller hur satsningarna ska utformas kan finansministern inte säga, men det kan handla om att anställa mer stödpersonal som kan ta över enklare uppgifter som till exempel poliser utför i dag.

Det har varit svårt att locka studenter till polis- och lärarutbildningarna. Men extra lönesatsningar är ingen väg att gå, menar finansministern.

”Det vi gjorde med lärarlönerna var unikt och något sådant kommer vi inte att göra igen”, säger hon till DN.

Finansministern ger också i Svenska Dagbladet ett lugnande besked till de bostadsrättsägare som kan drabbas av de nya reglerna för bostadsrättsägare som köpt p-plats elller förändrat sin bostadsyta.

De nya reglerna kommer inte gälla retroaktivt, utan med början från 1 januari 018.

”De som redan har gjort förändringen kan pusta ut”, säger Magdalena Andersson till Svenska Dagbladet.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?